Annons

Nakna kroppar insmorda i lera drar storpublik

Hans Jonsson och hans tolv Femmes d´argile samt verk av ytterligare sju konstnärer från Fröfabriken kan under hela  februari beskådas på Kulturhotellet i Helsingborg.

Pumphuset bjöd ifjol på en försmak av den kreativitet som sprudlar på Fröfabriken Creative Space på översta våningen i Weibulls gamla frötork. I lördags var det dags för åtta av dess konstnärerna att visa upp sina mångfacetterade tekniker och uttryckssätt för en Helsingborgspublik.

Annons
 

Den fria institutionen, Kulturhotellet, på söder i Helsingborg har något som saknas på Fröfabriken i Landskrona, nämligen en välkomnande atmosfär vari man publikt kan presentera konst och kultur i olika former. I lördags var det vernissage för åtta konstnärer att visa upp sin bredd och man kan lugnt påstå att Landskrona slog Helsingborg med häpnad.
Även om en och annan Landskronit på plats slängde avundsjuka blickar mot den självspelande Steinway-flygeln.
– Det är som konstrundan i koncentrat, fast bättre. Dessutom med alla tänkbara tekniker samlade under ett tak, hördes en hänförd besökare säga.

Modeller i lera
Fotograf Hans Jonsson, vars bilder hänger sist i utställningen och som även pryder utställningsaffischen,  fick upprepade gånger berätta om sitt våtplåtsarbete, en fotografisk process från mitten av 1800-talet. Denna gång ställer han ut 30 x 30 centimeter stora originalbilder på glas, så kallade ambrotypes. Avporträtterade är kvinnor, sensuella och nakna, om än insmorda i lera.
– Det är första gången jag visar dessa. Jag jobbar nu också med mitt projekt om samer. På tisdag (läs idag) ska jag plåta ett samiskt dop på Dunkers i samband med Samernas nationaldag, berättade han för Landskrona Direkt.

De utställande konstnärerna är: Berit Fradera, Sofi Hagman, Agneta Hemert, Bianca Maria Barmen, Hans Jonsson, Kim Berkhuizen, Norbert Roblés och Anita Christoffersson. Utställningen som visas på Södergatan 15 i Helsingborg pågår till och med den 28 februari.

Två verk av Kim Berkhuizen är det första som möter besökarna på Kulturhotellet i Helsingborg. Kim Berkhuizen har en stark dragning både till naturen och storstäder och det återspeglas i hans konst. Raka arkitektoniska linjer blandas med böljande former som drar tankarna mot havet.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser