Axelhuvud till möllan stulet

Den unika gjutjärns axeln som ska bära vingarna till Säbyholms mölla (Röda Möllan) är stulen.
Den unika gjutjärnsaxeln som ska bära vingarna till Säbyholms mölla (Röda Möllan) är stulen.

– Ibland hittar en del människor mer än vad de tappat…, säger Ammi Chambert indignerat och berättar om en minst sagt märklig stöld som hon och sambon Fredrik Lundahl råkat ut för.

Om paret är obekant så är deras livsprojekt desto mer välbekant, Röda Möllan i Smörhålan.
– Dessvärre har vi blivit bestulna på en unik axel till vår väderkvarn, berättar Ammi Chambert och utlyser en hittelön till den som kan hjälpa paret att återfinna den 1500 kilo(!) tunga pjäsen.

För ett år sedan lyftes ”löken”, det vill säga hättan på plats på Röda Möllan.  Ett varsamt renoveringsarbete som pågått i närmre 15 år börjar nå sitt slutmål. Den nu försvunna gjutjärnsaxeln är en vital del i restaureringen av Säbyholms mölla, då det är den som skall bära dess vingar.
– Egentligen har vi bara ytterdörrarna kvar samt att återställa marken runt möllan vilket vi planerar att göra i år. Kommer nu inte axeln tillrätta innebär det att vi inte kan sätta vingarna på plats, suckar Ammi Chambert och berättar att man i Holland kan få specialtillverkade axlar gjorda för väderkvarnar.
– Vi är privatpersoner och den kostnaden skulle vi aldrig klara.

Den stulna gjutjärnsaxel är från sent 1800-tal.
– Den lyckades vi komma över i Svalöv när en gammal ”Holländare” revs där. Vi har förvarat den på en vagn inne på Säbyholms gård.

Stölden har skett mellan den 29-30 januari. Axeln är ”avklädd” från det trä som synes på bilden nedan och består därmed  uteslutande av gjutjärn. Längden uppskattar Ammi Chambert  till cirka 2.5-3 meter med en diameter på 600 mm. Vikten uppskattas till runt 1500 kg.
– Den som stulit axeln har verkligen varit en drummel. Man har gjort sig besvär med att köra en lastmaskin av något slag för att lasta på den tunga axeln på något fordon. Drummeln har inte kunnat hantera lasten, kört in i och orsakat skador på intilliggande lada. Ladan ägs av kommunen och därmed blir det kommunala medel som får återställa byggnaden. Skrotvärdet för axeln torde vara några hundralappar, säger Ammi Chambert  och berättar att hon ringt runt till skrotfirmor och berättat om tilltaget.
– Därmed hoppas vi försvåra att avyttra en så stor och iögonfallande struktur, säger hon.

Paret är dock inte helt övertygade om att det rör sig om metalltjuvar som varit i farten.
Skrotvärdet i sig är ju noll och intet i förhållande till det arbete som krävs. Det skulle lika gärna kunna röra sig om några stolliga killars vadslagning. Folk med för mycket fritid hittar på idiotiska saker som i slutändan blir korkade.

Så skulle det ligga en märklig gjutjärnspjäs och skrota någonstans så blir ingen gladare och tacksammare  än Ammi Chambert och Fredrik Lundahl om det skulle råka vara just deras väderkvarnsaxel som blir upphittade.
– Det här var väldigt onödigt, avslutar Ammi Chambert.

Så här såg axeln ut efter att Fredrik Lundahl och Ammi Chambert införskaffat den från Svalöv. Efter det har träet runt gjutjärnet plockats bort.
Fredrik Lundahl och Ammi Chambert, är oerhört tacksamma för alla tips som kan leda till axelns ”upphittande”.

 

Till arkivet