Torkild Strandberg vill fortsätta i förarsätet

Ett av många projekt som startats upp den innevarande mandatperioden är Jönsaplan. Torkild Strandberg hoppas att han får uppleva invigningen av Nya Hotel Öresund den 1 oktober i år, som kommunstyrelsens ordförande.
Ett av många projekt som startats upp den innevarande mandatperioden är Jönsaplan. Torkild Strandberg ser fram emot invigningen av Nya Hotel Öresund den 1 oktober i år.

Den 9 september är det dags att gå till valurnorna. I Landskrona har Liberalerna styrt staden med hjälp av Miljöpartiet och Moderaterna i en treklöver under tre mandatperioder. Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) vill inget hellre är att fortsätta med sitt jobb och ser fram emot en intensiv och spännande valrörelse.

– Det känns att det är ett valår. Alla börjar allt mer blicka inåt mot det egna partiet och valet, säger Torkild Strandberg och berättar om den kommande valrörelsen.
– Den kommer för oss i mångt och mycket att se ut som en traditionell valrörelse där vi kommer att höras, synas och märkas. Vi kommer att presentera vad som gjorts och vad vi vill göra den kommande mandatperioden. Den stora skillnaden mot tidigare val tror jag kommer att ske i de sociala medierna. Där har hänt mycket de senaste tre åren.

Liberalernas ställning i Landskrona är stark och många förutspår att Treklövern kommer att sitta i förarsätet även kommande mandatperiod. På det nationella planet är det dock betydligt mer nervöst för Liberalerna då partiet håller sig knappt över fyraprocentsspärren, vilket krävs för att vara med i riksdagen.
Torkild Strandberg kommer dock att lägga all kraft på den lokala politiken.
– Det är klart att jag kommer att rösta på Liberalerna nationellt men mitt fokus och min främsta lojalitet kommer att vara här i Landskrona, säger han och ger sig på en förklaring.
– Det händer något konstigt med en när man har detta jobbet. Det är klart att jag är lojal mot mitt parti men jag måste säga, trots att någon partikollega kan läsa detta, att lojaliteten förskjuts. Det handlar mer om staden än om ett enskilt parti. Det är så oerhört viktigt att det förändringsarbete som är påbörjat får fortsätta. Där har jag mitt fokus.

Att alliansen med Treklövern kommer att fortsätta tror kommunstyrelsens ordförande.
– Det är min förhoppning och ambition att vårt samarbete som firar tolv år kommer att bli längre.

Torkild Strandberg är inte främmande för att liera sig med Centerpartiet, vilka satsar på att ta platser i kommunfullmäktige.
– Jag stänger inga dörrar för någon. Jag har en god relation till de centerpartister som jag känner.

Han har dock svårt att se någon allians med Sverigedemokraterna.
– SD är idag ett etablerat parti som väl balanserar sin roll som ett oppositionsparti och som tar sitt ansvar. Men jag har i dagsläget svårt att se att vi skulle ha en fyrklöver med SD.

I samband med tidigare val så har det oftast funnits enskilda projekt som blivit heta valfrågor. Två exempel är Engelska skolan samt flytten av den före detta campingen och det bygge som finns på platsen idag. Någon sådan het potatis tror inte Torkild Strandberg dyker upp i årets valrörelse.
– Den hetaste valfrågan kommer nog att bli trygghetsfrågan i stort. Den har varit med länge. Partierna kommer att få berätta hur de ser på stadens fortsatta utveckling, typ etableringar, tillväxt och jobb. Men något stort enskilt projekt som kommer att bli hett tror jag inte blir aktuellt. Men sedan kan en sådan fråga dyka upp när som helst.

Att Torkild Strandberg är beredd på att fortsätta att sitta bakom ratten i styrandet över Landskrona råder det ingen tvekan om.
– Jag har funderat noga och tolv år är en stor del av ett liv. Men jag måste vara ärlig och säga att jag känner lust och glädje varje dag jag cyklar till jobb. Det är roligt att vara i ledningen och ta ansvar när politiken börjar ge påtagliga resultat. Så min ambition är att fortsätta, avslutar Torkild Strandberg.

Till arkivet