Klimatkompenserande konst

Nina Slejko Blom och Conny Bloms utställning The Green Drawings visas fram till och med den 28 januari på MSUM/Moderna Galerija i Ljubljana. På bilden blir konstnärerna intervjuda i samband med invigningen av utställningen. Foto: Dejan Habicht / Courtesy Moderna galerija, Ljubljana.
Nina Slejko Blom och Conny Bloms utställning The Green Drawings visas fram till och med den 28 januari på MSUM/Moderna Galerija i Ljubljana. På bilden blir konstnärerna intervjuada i samband med invigningen av utställningen.
Foto: Dejan Habicht / Courtesy Moderna galerija, Ljubljana.

Just nu ställer de Landskronabaserade konstnärerna Nina Slejko Blom och Conny Blom ut på det prestigefulla moderna museet i Ljubljana i Slovenien. Temat för utställningen är klimathotet, och rent praktiskt säljer konstnärerna utsläppsrätter mot teckningar.

– Vi erbjuder besökarna att köpa konst väldigt billigt, 200 kronor per verk, där det med varje verk följer en utsläppsrätt som genom köpet låses från marknaden, förklarar Conny Blom.

Därmed kan konstbesökarna klimatkompensera genom att köpa konst. Under utställningens gång kan man plocka ner teckningarna från väggen och betala för dem i receptionen. Ett grönt kors på väggen markerar en köpt rättighet.

– Sammanlagt har vi producerat en upplaga om 240 ex för utställningen i Ljubljana, och i det certifikat som medföljer framgår det att verket härstammar från denna utställning, berättar Conny Blom som under vernissagehelgen kunde glädjas åt   att 29 teckningar gick åt, vilket motsvarar 29 ton koldioxid som låses från utsläppsmarknaden.

– Mottagandet har varit väldigt positivt och det är kul att det fungerar så bra. Normalt är publiken som går till konsthallar, till skillnad från kommersiella gallerier, inte beredda på att konsten skulle vara till salu, så det är kul att det ändå verkar bli en succé.

Nu nalkas julen och konstnärerna satsar på marknadsföring mot presumtiva julklappsköpare för att på så vis öka på försäljningen. Själva tar de inte ut någon förtjänst i projektet.

Landskrona stad har redan visat sin uppskattning åt konstnärerna då kommunfullmäktiges presidium bidragit med 3 000 kronor för utställningen i Slovenien.

De gröna teckningarna som ställs ut är en serie gröna monokromer.
– Gröna i ordets båda bemärkelser. Försäljningsintäkterna går oavkortat till inköp av utsläppsrättigheter som på så vis låses från marknaden. Varje 200 kr låser i nuläget rättigheter till 1 ton koldioxid, priset är högre än marknadspriset då vi måste köpa rättigheterna via ett registrerat ombud som tar ut en hanteringsavgift, förklarar Conny Blom.

Den totala tillgången på rättigheter är begränsad och om efterfrågan ökar måste företag köpa dem av varandra till högre priser, vilket i sin tur innebär ett incitament att begränsa de egna utsläppen.
– Utsläppen är alltså i dagsläget kontrollerade av den fria marknadens logik – om det bara är lönsamt kommer marknaden att själv rädda världen så att säga. Om detta ska ske måste dock utsläppsrättigheterna begränsas avsevärt.

Avslutningsvis, är frågan om utställningen kan tänkas dyka upp på fler platser.
– Vi gör gärna om utställningen med nya upplagor på andra orter, länder etcetera, avslutar Conny Blom.

Vi noterar i sammanhanget att de båda konstnärerna också erhållit 25 000 kronor av Landskrona stad för bokprojektet, Conceptual Art Book.

The Green Drawings.
Foto: Dejan Habicht / Courtesy Moderna galerija, Ljubljana

 

Till arkivet