Annons

Nils Petter om Jean

Den fotointresserade har chansen att lyssna till när Nils Petter Löfstedt berättar om sin film Himlens Mörkrum.

HIMLENS MÖRKRUM  – en film om fotografen Jean Hermanson och hans bilder visades nyligen på Sveriges television. Under filmfestivalen Nordisk Panorama belönades filmen med det prestigefyllda Publikpriset.

Annons
 

Ett urval av Jean Hermansons bilder visas nu på Galleri Tapper-Popermajer i Teckomatorps stationshus och på torsdag, 7 december kl. 18:00, kommer filmens regissör Nils-Petter Löfstedt till galleriet och berättar om Jean och om arbetet med den kritikerrosade filmen. Programmet pågår klockan 18-20 och lättare förtäring finns för den som så önskar. Fri entré.

Även Göran Nyström, verksamhetsledare för Landskrona Foto, medverkar och berättar om Landskrona Foto och målet för denna verksamhet.

På Stationstorget utanför galleriet visas samtidigt utomhusutställningen Onepointfivedegrees, som speglar varför FN:s klimatmål är så viktigt.

Bakgrund
Jean Hermanson var och är en av Sveriges stora dokumentärfotografer under 1900-talet. Han dokumenterade människor och villkor på några av vårt lands allra tyngsta arbetsplatser som järnverken och varven.  ”Alla människor är vackra när de arbetar”, menade Jean Hermanson. Respektfullt fotograferade han arbetare, främst på de svenska verkstads- och industrigolven, och bilderna skulle senare blir en del av vårt moderna kulturarv och Jean själv ansedd som en av våra främsta arbetslivsfotografer.

I den hyllade dokumentären HIMLENS MÖRKRUM, om nu finns tillgänglig på SVT-Play, får vi ta del av Jean Hermansons enorma bildskatt, och inte minst lära känna människorna på hans fotografier. Sedan några år förvaltar Landskrona Foto Jean Hermanssons efterlämnade bildsamling. Nyligen visade Landskrona museum hans underbara dokumentation av Dublins barn. Filmen är gjord av Jeans vän och assistent Nils-Petter Löfstedt.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser