Oförskämda pojkar släpper skiva

Mike Salonen, Anders Jeppson och Nick Anderberg i The Statemens ser allt annat än oförskämda ut. Det gör inte heller bandmedlemmarna Tobias Jarl och Lars Nileskog, vilka saknas på bilden.
Mike Salonen, Anders Jeppsson och Nick Anderberg i The Statement ser allt annat än oförskämda ut. Det gör inte heller bandmedlemmarna Tobias Jarl och Lars Nileskog, vilka saknas på bilden.

Enligt lexikonet översätts det engelska ordet rude till oförskämd. På Landskronabandet The Statements hemsida skriver dom att dom är ”northern rudeboys playing ska with a twist” Men killarna i bandet ser allt annat än oförskämda ut och de är definitivt inte oförskämda som personer. Det kan redaktionen konstatera efter en träff där bandet presenterar sin första EP som släpps den 15 december. Ska man hitta något över huvudtaget som är oförskämt så är det skivan. Den är oförskämt bra.

Namnet på den femspåriga EP:n är Checking in. Och det finns en väldig speciell anledning till titeln.
– Vårt förra band Mobsters lades ner i samband med skivan Checking Out efter att vår trummis och vän, Peter Örtberg, tragiskt gått bort i cancer för ganska exakt två år sedan, säger gitarristen och sångaren Mike Salonen.
– Ett halvår senare beslöt vi att vi skulle fortsätta att spela fast under et nytt namn och The Statement föddes. Och efter att ha engagerat en ny trummis i Lars Nileskog så är vi nu framme vid vårt första skivsläpp. Det kändes helt naturligt att skivan skulle heta Checking In.

Landskrona Direkt, som följt Mike Salonen och hans följeslagare Nick Anderberg  under decennier, får lyssna på de fem spåren och de överraskar en hel del.
– Vi har gått från 2 tone tillbaka till skans rötter på 1960-talet. Vi flirtar också en del med reggaen som är en utveckling av skamusiken. Vi kör till och med en dubbad låt, säger Nick Anderberg.
– Det är ju faktiskt den typen av ska som vi lyssnar på mest så det känns naturligt att vi tar detta steget.

Tidigare har bandet spelat såväl egna låtar som en hel del covers.
– Nu blir det eget material för hela slanten, säger gitarristen Anders Jeppsson.
– Och skulle det bli någon cover någon gång så blir det låtar som vi aldrig spelat tidigare. Vi vill helt enkelt markera att detta är ett helt nytt band.

En annan stor skillnad jämfört med Mobster och ännu tidigare The Skalatones, så saknas det blås när The Statement ger sig ut på vägarna igen.
– Vi har valt att inte ha något blås över huvud taget, säger Mike Salonen.
– Det är svårt att få tag på bra blåsare som kan komma på kort varsel. Därför har vi gjort det lätt för oss sen när vi ska ut och spela. Då är det bara för oss att packa och dra.

Och spelningar kan bli aktuellt till våren.
– Vi har faktiskt gjort ett gig men det var på en väns 50-årskalas så det räknas inte, säger Nick Anderberg och skrattar.
– Men vi hoppas och tror att vi har material till ordentliga spelningar till våren. Men vi får se. Det viktiga är att det bli bra.

Skivan släpps den 15 december. Men den som hoppas på en vinyl- eller cd-skiva kan sluta hoppas.
– Det blir en DEP, en digital EP, säger Mike Salonen.
– Men den kommer att ligga ute på många olika tjänster så att ingen ska missa den.

Till arkivet