Annons

Film inspirerade till samtal om identitet och framtid

På Albins folkhögskola såg elever och personal filmen Min faster i Sarajevo. Efter visningen blev det en diskussion med skådespelaren Milan Dragisic och skrivarlinjens Paul Ström.

Hur flyger du?
Högt, lågt eller mittemellan?
Milan Dragisic gästade Albins folkhögskola idag och pratade om sin roll i filmen ”Min faster från Sarajevo”.

Annons
 

I vintras var Milan Dragisic nominerad för en Guldbagge i kategorin bästa manliga huvudroll för sin prestation i filmen Min faster i Sarajevo. Filmen var nominerad till sex guldbaggar 2017 och vann två stycken för bästa regi och bästa kvinnliga biroll. Idag såg eleverna vid Albins folkhögskola den lovordade filmen.

Efteråt intervjuades Milan Dragisic av skrivarlinjens Paul Ström. Det blev ett samtal om var man hör hemma och vart man är på väg.
Är dina tankar kvar i landet eller staden du kommer från?
Bor du i Landskrona men längtar hem till Häljarp eller Sarajevo mest hela tiden?
Hela skolan såg filmen och man blev återigen påmind om hur många av oss Landskronabor som har sina rötter på just Balkan. Det var inte utan att en och annan tår föll under filmens mer känsliga delar.

– Det är lätt att berätta för andra hur de ska flyga, hur de ska förhålla sig till det nya landet och den nya kulturen. Ibland behöver man inte flytta långt för att känna sig rejält främmande, själv är jag från Helsingborg och det har tagit sina modiga 20 år innan jag nu definierar mig som en Landskronabo, säger Måns Back Nilsson, lärare på skolan.

För så är det för många av oss, att vi ”bara är på besök” det är en ”tillfällig grej” som snart kommer att vara över. Under tiden växer våra barn upp i det nya landet eller det nya staden och har ingen som helst tanke på att definiera sig som något annat än just Landskroniter.

– Stort tack till Milan som bjöd på både sig själv och sin historia, avslutar Måns Back Nilsson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser