Annons
Måndagen den 24:e januari
4.7°C 5.6m/s
Dagens namn: Erika

Hjärtslitande kulturkrock

 

Malmö Operas “Butterfly” kommer till Landskrona. Foto: Malin Arnesson

Annons
 

Puccinis Butterfly, ett av operalitteraturens mest berörande verk, blir Malmö Operas intima kammaropera på turné hösten 2017. Den 4 november kommer man till Landskrona teater.

Unga geishan Cio-Cio-San, kallad Butterfly, gifter sig med amerikanske löjtnanten Pinkerton i en ceremoni hon tar på mer allvar än han. Hon bryter med sin egen kultur och religion och fördöms av sin familj. När Pinkerton lämnar Japan vägrar Cio-Cio-San tro att han övergivit henne. Hon och barnet väntar i tre år. När Pinkerton äntligen återvänder, har han med sig sin amerikanska fru Kate och vill adoptera barnet. Pinkerton tillintetgör Cio-Cio-San; hon sjunger sin självmordsaria och tar avsked av barnet.

Butterfly var den av Puccinis hjältinnor som han älskade mest. Han gav hennes tragiska livshistoria svidande vacker musik. Butterfly behandlar en påtaglig kulturkrock med falsk och sann kärlek, trolöshet och svek, längtan och hopplöshet. På ett annat plan handlar det om könsroller, imperialism, överlägsenhet och underdånighet.

Bo Wannefors har gjort kammarformatets musikarrangemang. För textbearbetning och regi står Åsa Melldahl som förlägger handlingen till Puccinis egen tid, då jugendstilen kunde bära tydlig inspiration från Österlandet. Den gripande operan utspelar sig i Bengt Gomérs scenografiska ljusupplevelse av Japan som bakgrund för rollgestalternas själstillstånd.

MEDVERKANDE:
Cio-Cio-San: Mariann Fjeld-Solberg
Suzuki: Susanna Sundberg/Line Juul Andersen*
Pinkerton: Tobias Westman/Torstein Fosmo*
Butterflys väninna/Kate: Sibylle Glosted
Sharpless: Per Høyer
Goro: Conny Thimander
Bonzos röst: Thomas Hildebrandt

MUSIKER
Bo Wannerfors, piano; Inga Zeppezauer, violin; Viktor Nordliden, cello; Blagoj Lamnjov, klarinett

Malmö Operas kammaropera Butterfly ges på Landskrona Teater 4 november kl. 18.00
Arrangör: Landskrona Musik & Teater – en del av Riksteatern

Värt att notera i sammanhanget är att Lasse Walldov ger en gratis inspirationsföreläsning måndagen den 30 oktober på Teaterrestaurangen kl. 19.00.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser