”De unga vill bo i centrum”

Karl Philip Nilsson (L) sitter i kommunfullmäktige men är också ordförande i LUF Skåne.
Karl Philip Nilsson (L) är yngst i kommunfullmäktige. Nu är han också bostadspolitikst talesperson för LUF.
Karl Philip Nilsson (L) sitter i kommunfullmäktige men är också ordförande i LUF Skåne.
Karl Philip Nilsson (L) är yngst i kommunfullmäktige. Nu är han också bostadspolitisk talesperson för LUF.

Sedan i somras sitter Landskronas yngste kommunfullmäktigeledamot, Karl Philip Nilsson, i Liberala Ungdomsförbundets förbundsstyrelse och nyligen valdes han till förbundets bostadspolitisk talesperson.  Frågan är, vad gör en sådan.

– Sverige står inför en tuff bostadsutmaning. Vi ser hur bostadsköer växer samtidigt som unga får det svårare att få sin egen bostad. Som bostadspolitisk talesperson kommer jag under den kommande valrörelsen ha ansvaret för att se till att bostadsfrågan lyfts och får det utrymme i debatten som den behöver och förklara att bostadsutmaningen behöver liberala lösningar.

Vilken fråga inom ämnet brinner du mest för?
– Jag brinner för en bostadspolitisk reformagenda där man ser till att se över hela bostadsmarknaden, identifierar problemen som finns och  tar fram omfattande lösningar för att kunna ta itu med dessa problem.

Vad har du för personliga politiska ambitioner?
– När jag engagerade mig politiskt gjorde jag det med ett intresse för samhällsutveckling. Min politiska ambition är att se till att göra Landskrona till en attraktiv och stark aktör i Öresundsregionen och att utveckla Sverige.

Det råder bostadsbrist i landet och varje ny lägenhet behövs. Inom LUF talar ni om att införa boendeformen “flexibelt ägande”, Vad innebär detta?
– Vi ser idag att det är gynnsamt att äga sitt eget boende. Men alla, speciellt unga, har inte möjligheten att spara ihop pengar till en handpenning. Flexibelt ägande skulle göra att man inledningsvis hyr sin bostad samtidigt som man sparar ihop till handpenningen för att sedan kunna köpa sin lägenhet.

I Landskrona styr politiken (läs liberalerna) mot att nästan varje nyproducerad lägenhet är en bostadsrätt. Har du talat dig varm för flexibelt ägande på hemmaplan?
– Jag tror att flexibelt ägande hade kunnat vara bra för Landskrona. Unga hade då kunnat få sin första lägenhet, spara pengar till handpenningen och sedan kunna äga sin lägenhet. Däremot handlar detta om en ny boendeform så för att detta ska kunna bli aktuellt behöver riksdagen rösta igenom boendeformen.

Om Landskrona nu ska få ”nya skattebetalare”, är det då sannolikt att dessa först köper en lägenhet för ett antal miljoner för att testa och se om trivs och kan etablera sig i staden som man hört så mycket vackert om?
 – Landskrona är en stad i utveckling. Vi ser hur skolor och företag öppnar upp och arbetstillfällena blir fler. Jag är glad över att vi idag ser att fler vill bli Landskronabor och vill köpa en bostad i staden för att kunna bygga sitt liv här.

Idag är det svårt att komma över en hyresrätt i Landskrona. Hur vill du att unga ska stanna kvar och bosätta sig i staden?
– Ungdomarna vill vara i centrum, då behöver staden få igång flyttkedjorna. De som ska bilda familj flyttar från en central hyresrätt till en bostadsrätt eller villa. För att de ska kunna flytta in där äldre som bor i en villa som blivit för stor när barnen flyttat ut måste vi kunna erbjuda en mindre bostad i samma område.

Försäljningen i Norra Borstahusen går bra. Vem är det som flyttar in?
– Norra Borstahusen har kommit till för att nya och gamla Landskronabor ska hitta sitt boende. Det går bra – husen och lägenheterna säljs. Det senaste området såldes slut på ett dygn. Det innebär att skattekraften kommer att stärkas med nya Landskronabor och flyttkedjor sätts igång när en  Landskronafamilj flyttar. Det ska bli spännande att se en analys av vad detta inneburit när vi kommit ännu längre i detta projekt.

Vid ännu en valseger lokalt 2018 är du då redo att axla den ”partilösepartikamratens” ordförandeskap i stadsbyggnadsnämnden?
– Idag vill företag etablera sig i Landskrona och det byggs i en hög takt. Utvecklingen är mycket positiv och det är ett resultat av det tydliga ledarskap som finns i staden. Efter valet vill jag fortsätta arbetet med att göra Landskrona bättre. Samtidigt har jag livet framför mig och kommer efter valet vara nyexaminerad och jag vill prioritera min yrkeskarriär innan jag överväger en sådan tung politisk post, avslutar Karl Philip Nilsson.

Till arkivet