Hans vänner

Nutid möter dåtid. Mobilen fångar Hans Jonsson i en spegling av sitt hans porträtt av vännen och författaren Torbjörn Flygt, taget med våtplåtsteknik.
Nutid möter dåtid. Mobilen fångar Hans Jonsson i en spegling av hans porträtt av vännen och författaren Torbjörn Flygt, taget med våtplåtsteknik.

Den hemvändande fotografen Hans Jonsson är årets vinnare av Landskronahems fotouppdrag.  På fredag får ha ta emot sitt pris, 10 000 riksdaler.  Samtidigt invigs hans fotoutställning ”Mes Amis” på Nygatan 12 som visas under Landskrona Foto Festival den 8-17 september.

På fredag klockan 15.30 kommer årets vinnare av Landskronahems fotouppdrag att ta emot sitt pris av kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg. Vinnare är Landskronafotografen Hans Jonsson. Hans utvalda bild pryder framsidan på det allmännyttiga bostadsbolagets årsredovisning för 2016. Stipendiesumman är dock redan intecknad.
– Jag har i sommar rest i Norrbotten och plåtat samer och sen kostar glas och ramar till utställningen en del, säger fotografen med ett snett leende när han visar runt bland porträtten  av sina vänner i det tillfälliga galleriet.

Hans Jonsson metod är att använda en  äldre fotografisk teknik, så kallad våtplåtsfotografi, för att skapa ytterligare dimensioner i bilderna. Dessutom är han en berättare. En mycket god sådan. Det gäller bara att ta sig tid att studera bilderna.
– Tillsammans men den jag avporträtterar kommer vi överens med hur det ska gestalta sig, säger han samtidigt som vi studerar hans porträtt av vännen och författaren Torbjörn Flygt med en uppstoppad falk under armen. 
–  I Torbjörns nya roman, Flyktväg, finns ett annat våtplåtsporträtt jag tagit, berättar fotografen.

Kameran som han använt i sin studio på Fröfabriken har han fått låna av museets fotograf Janne Jönsson. Tekniken är lika spännande idag som när den uppfanns för 165 år sedan.

Hans Jonsson ber modellen sitta alldeles stilla i minst fyra sekunder medan han exponerar bilden. Det som nu ställs ut är originalen som framkallats på glas respektive plåt i storleken 50 x 50 centimeter.

Nu har det inte alltid varit våtplåtsfotografering som gällt för Hans Jonsson. Han har arbetet för olika dagstidningar, månadsmagasin men även för reklambyråer. Det händer även att filmkameran åker fram.
Genom åren har han fotograferat så pass skilda kulturpersonligheter som Ernst Kirchsteiger och Elvis Costello.  Han dokumenterade jazzlegenden Monica Zetterlund sista turné och resultatet har kunnat skådas i en utställning men även i den fina boken ”Sista dansen med Monica”. Nu är det dock vännerna som fått stå blickstilla framför kameran.
– Nästan alla har en anknytning till Landskrona, avslutar Hans Jonsson.

”Mes Amis” (Mina Vänner) visas i Landskronahems lokal på Nygatan 12 under fotofestivalen den 8-17 september.

Hans Johnssons bild som nu pryder Landskronahems årsredovisning. Han vann uppdraget med motiveringen:
Hans portfolio visar på ett högkvalitativt bildskapande och en stor kunskap till det fotografiska hantverket. Hans bildidé är att spegla det som Landskronahem är till för – att skapa en god livskvalitet genom ett bra boende för en mångfald av invånare. Men hans metod är att använda äldre fotografisk teknik, s.k. våtplåtsfotografi, för att skapa ytterligare dimensioner i bilderna.

 

Till arkivet