Annons

Urinvånarna förnyar och överraskar

Anders Cöster, Jens Jentin och Caysa Molin utgör Urinvånarna vilka ställer ut spännande fotografi på Norra Kyrkogränden 28 med start på fredag klockan 18.00.

Förra året hade fotosällskapet Urinvånarna ingen utställning i samband med Landskrona Fotofestival. Men i år är de tillbaka. I nya lokaler och med spännande foto. På fredag klockan 18.00 slår de upp portarna inne på gården till Norra Kyrkogränden 28.

Annons
 

Tidigare har Landskronaborna och fotograferna Jens Jentin, Kaysa Molin och Anders Cöster hållit till på Galleri Björne. Men har de hängt sina alster i en ny gränd.
– Det är mitt galleri och den är perfekt för en utställningen som vår, säger Jens Jentin som är riktigt sugen på att ta emot besökarna.
– Vi hade ju inget förra året eftersom vi arrangerade utställningen Landskronit på Konsthallen och det blev succé. Jag hoppas att många hittar hit, säger han.

Och visst är det en mycket speciell utställningslokal. Bland bjälkar i taket och på svartmålade väggar i 1700-talshuset hänger bilder av de tre fotograferna. När man kommer upp för trappan möts man av elva fotografier av Jens Jentin, allihop föreställande Star Wars-figurer. Tekniken han använt är den samma som hans tidigare bilder på Tintin.
– Jag har tagit en liten paus från Tintin och så har jag en del kompisar som är riktiga Star Wars-nördar och de var på mig att jag skulle fotografera dessa, säger han.

Framför fotona sitter en lättklädd skyltdocka utan ben med en motorsåg i knäet. Hon är dock maskerad med en Darth Vader-mask.
– Ja, den är väldigt speciell. Den skyltdockan har varit med om mycket, säger Jens Jentin och skrattar.

Längre bort på samma vägg hänger ett flertal bilder i ett speciellt mönster. På väggen bakom bilderna är trådar fastsatta för att visa olika riktningar.
– Resväskan i mitten representerar födseln. Därefter följer man trådarna till ändarna. Och dessa visar min tro, hur jag vill att slutfasen ska gestalta sig, säger Anders Cöster som tagit bilderna.

Caysa Molin är nog den av de tre i Urinvånarna som överraskar mest med sina fotografier. Tidigare har det varit mycket blommor och andra objekt i mer eller mindre annorlunda miljöer. Men nu har hon tagit ett steg utanför de gamla ramarna.
– Jag har tidigare varit rädd för att fotografera människor. Men jag tror jag har blivit lite modigare med åren och därför ser det ut såhär, säger hon och visar upp sina foton.
– Det har varit jätteroliga möten och jag har tillsammans med de som står framför kameran kommit fram till hur vi vill ha det. Ibland har det gått lätt och ibland lite svårare, säger hon och ger ett exempel.
Hon pekar på en bild på ett par fötter som står i myllan med en massa larver krypandes över fötterna.
– Det krävdes både ett och två glas vin innan vi kom så långt, säger Caysa Molin och skrattar.

Och skrattet är det som binder de tre fotograferna tillsammans. Skillnaderna är stora om man fokuserar på det som hänger på väggarna. Men det märks tydligt att de tre personligheterna har mycket roligt tillsammans.

Galleriets öppettider följer fotofestivalen med ett undantag.
– Landskrona Foto Festival öppnar sina utställningar på fredag klockan 12.00. Vi väntar till klockan 18.00. Annars är det samma tider som gäller till och med den 17 september, avslutar Jens Jentin.

Jens Jentin har gått från Tintin till Star Wars.

Anders Cöster visar livets trådar. Från början till slut.

Skrattet är ständigt närvarande när man träffar Urinvånarna. Notera den hjärtformiga ljussättningen bakom Caysa Molin. Just ljussättningen förstärker hennes spännande foto.

En kommentar till "Urinvånarna förnyar och överraskar"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Fotofestivalen har fått internationellt genomslag

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser