Den nya Pokémon-generationen

Mängder av ungdomar samlades vid konsthallen på måndagskvällen för en Pokémonday.
För ett år sedan. Mängder av ungdomar samlades vid konsthallen för en Pokémonday. Spelet hade då släppts i Sverige under den gångna helgen och spred sig oerhört snabbt och blev något av sommarens stora fluga.
Mängder av ungdomar samlades vid konsthallen på måndagskvällen för en Pokémonday.
Den 18 juli 2016, upp emot 100 ungdomar samlades vid konsthallen för en Pokémonday. Mobilspelet hade då släppts i Sverige under den gångna helgen och spred sig oerhört snabbt och blev något av sommarens stora fluga.

Det är nästan på dagen ett år sedan vi noterade den första folksamlingen utanför konsthallen. Det då märkliga Pokémon eventet spred sig och sommarflugan satte tydliga spår i Landskrona. Överallt syntes Pokémon-jägare.  Frågor mejlades rent av till redaktionen. Fanns det figurer på Ven? I Vallgraven?  På campingen?  Sen ebbade det ut. Trodde vi.  Men så fick vi höra att det fortfarande finns  flera hundra personer som spelar dagligen i Landskrona, många är medelålders och en rent av 80+.

Till helgen är det dags för ett stort Pokémon evenemang i Landskrona.
– Alla är välkomna till eventet vid konsthallen där vi ska sätta ”lures” vilket lockar till sig pokemon,  säger Marie Kauhanen som hjälper till att få det hela att fungera.
Eventet i Landskrona är en avknoppning av det som samtidigt pågår i Chicago, USA.
– Vi kör igång klockan  18,00 och håller på till 22,30. Så det blir att ta med vätska, matsäck, power bank (för att ladda mobilen med) myggstift och ett gott humör. Är man nyfiken på Pokémon GO så ta med mobilen och kom dit så får man bästa tillfället att få se, få hjälp att sätta igång och spela, säger Marie Kauhanen som samtidigt är noga med att påtala det inte på något sätt kan ses som barnpassning.
– Föräldrar tar själva ansvar för sina barn. Alla kan vara med oavsett om man är nybörjare eller erfaren spelare.

– Han som håller i arrangemanget heter Adnan Ajdinovic  och han kommer även sända live på sin Youtube-kanal, berättar Marie Kauhanen och  berömmer honom samtidigt för hans pedagogiska egenskaper.
  Han förklarar spelet lugnt och sakligt, vilket vi är många som uppskattar, även jag som är inflyttad till Skåne och kan ha svårt att förstå skånskan ibland, säger Marie Kauhanen med ett leende.

Nyligen har en uppdateringen skett av spelet vilken lett till att spelarna måste samarbeta mer.  
– Detta har gjort att människor måste träffas oavsett om man känner varandra eller inte. Känner man sig exempelvis ensam, eller är  nyinflyttad som jag,  så är det här ett bra sätt att knyta kontakter, få prata, skratta, ha skoj ihop med andra och vänskap kan uppstå. Dessutom får man motion och gratis är det.Dessutom känns det säkrare för oss tjejer, kvinnor att spela när det är mörkt då man är flera stycken, menar Marie Kauhanen som noterat att det i år tycks vara fler vuxna än barn och ungdomar som spelar i Landskrona. Lite typ Facebook, de unga börjar men sen tar de äldre över och kan inte sluta.
– Det är skoj när äldre kommer med – på så vis kan flera generationer mötas.

50-åriga Marie Kauhanen i röd kofta utanför konsthallen på tisdagskvällen, spelandes Pokémon GO.

 

 

Till arkivet