Annons

Stjärnhimlen lyser klar över Walk of Fame

Peter Haber mitt i bild omgiven av Pierre Dahlander, Catherine Parment, Anders Beckman samt regissör Peter Oscarsson. Bilden är från 1974 och Skånska Teatern var i färd med att sätta upp Moliérs pjäs “Läkare mot sin vilja”.  Senare i sommar hedras Peter Haber med en minnessten på Järnvägsgatan. Foto: Anders Hilding.

Landskronas Walk of Fame avtäcker två nya minnesstenar onsdagen den 16:augusti kl 12.00. Årets minnesstenar tilldelas skådespelaren Peter Haber och framlidna modedesignern Katja Geiger mer känd som Katja of Sweden. Avtäckningen leds av Gunlög Stenfelt, kommunfullmäktiges ordförande. Peter Haber samt Katjas son Chris Geiger kommer att delta i avtäckningen.

Annons
 

Peter Haber, född i Stockholm 1952 , var med och grundade Skånska Teatern i Landskrona tillsammans med bland andra Peter Oskarsson och under nio år djupt engagerad i teatern. Han medverkade exempelvis  i TV uppsättningen -En midsommarnattsdröm. Peter Haber som fick sitt genombrott i Hamiltonfilmen – Fiendens fiende – är idag en av Sveriges främsta film-, TV- och teaterskådespelare.och är känd från en stor mängd filmer som Sunefilmerna, Män som hatar kvinnor, Tomten är far till alla barnen samt närmare ett 20-tal Beckfilmer.

Katja of Sweden, 1920-2017. Hon bodde i uppväxtåren i Landskrona och gick på flickskolan. Här fann hon sin konstnärliga inriktning och sökte sig sedan till Konstfack i Stockholm. Hon gifte sig 1941 med en annan Landskronaprofil – Kjell Stensson – Radio och TV-mannen med  aprilskämtet nylonstrumpan för att skapa färg-TV. Hon gifte om sig 1949 med amerikanske filmproducenten Rod Geiger som också blev hennes affärspartner. Hon blev en internationellt framgångsrik modedesigner känd för raffinerad enkelhet, starkt knuten till den nordiska stilen

Walk of Fame startades på initiativ av frimurarna och är ett samarbetsprojekt mellan stadens tre Rotaryklubbar, Landskrona RK, Landskrona-Citadell RK och Landskrona -Glumslövs RK samt Svenska Frimurare Orden i Landskrona. Walk of Fame invigdes den 20 mars 2013 av vår konung Carl XVI Gustav på Landskronas centrala gågata Järnvägsgatan. Bakgrunden är att Landskrona har ovanligt många berömdheter, i förhållande till sin storlek, som växt upp, verkat eller på annat sätt gjort staden känd. Tanken med Walk of Fame är att visa detta samt intressera innevånare och besökare för stadens historia och berömdheter och att uppleva stadens centrum. Varje år avtäcks två nya minnesstenar.
Årets stenar är nummer 29 och 30.

Katja of Sweden på Kastrup i Köpenhamn.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser