Annons

En färgpaus mitt bland alla brokiga explosioner

Birgitte Söndergaard medverkade via videosamtal när hon skulle berätta om sin stundande utställning på Pumphusets konsthall. I bakgrunden “Prestera din jävel” som bjuds ut för 68 000 kronor. 

Hon har haft flera separatutställningar runt om Europa och är representerad i många offentliga miljöer och hos privata samlare från USA till Finland. Redan för tio år sedan blev hon som enda svensk inbjuden till en samlingsutställning på Louvren i Paris. Birgitte Söndergaard är en av våra mest framgångsrika ”kändiskonstnärer” och från och med lördag kan du stifta bekantskap med hennes konst på Pumphuset i Borstahusen.

Annons
 

Birgitte Söndergaard är noggrann när hon hänger en utställning. Det är som att lägga pussel där bitarna måste passa, menar hon. Det var en tuff hängning i Pumphusets konsthall, så pass att konstnären själv blev krasslig och endast kunde delta via länk på dagens presskonferens.
Det är också en något annorlunda utställning.
– Den är skörare och ödsligare än någonsin tidigare, säger hon i videosamtal från hemmet i Stockholm.
Strax innan har konstnären som gjort sig känd för sitt brokiga måleri sagt att den tavla i utställningen som berör henne mest själv är den närmast svartvita målningen som hon döpt till ”Prestera din jävel”
– Tidigare har jag döljt mig bakom färgerna, funderar hon och lägger huvudet på sned i mobilskärmen.
– Det är först nu jag vågat gå på djupet i mig själv.

Birgitte Söndergaard fyllde 60 i våras och firar bland annat med att under året ställa ut i Landskrona, Malmö och Stockholm. På Pumphuset finns 50 verk att skåda.  För den breda publiken är hon kanske mest känd som skådespelerska i bland annat S.O.S. – en segelsällskapsresa” (1988) och  “Zorn” (1994). Hon är på flera sätt även en TV-profil med programledarskap och deltagande i Let´s Dance på sitt CV

För drygt 15 år sedan bestämde Birgitte Söndergaard för att satsa mer på sitt målande.
– Jag har alltid målat vid sidan av skådespeleriet, säger hon.
– När jag gick i skolan drömde jag om att bli antingen skådespelare eller konstnär.  Men så kom jag till ett vägskäl i livet och sedan dess har jag målat, målat och målat, säger den självlärde konstnären.

Utställningen som visas fram till den 27 augusti har vernissage lördagen den 8 juli kl.12-16 med invigning och konstnärssamtal klockan 13.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser