Annons

Polistillstånd: Det var bättre förr

Sebastian Swärd på Whyland är upprörd över hur tillståndshanteringen går till efter polisens omorganisation härom året.
Foto: Emma Shevtzoff

Igår skrev vi om att de flesta som arrangerar konserter eller andra festliga evenemang i Landskrona inte fått sina tillstånd från polisen ännu. Orsaken sades vara att polisen ville vänta in i det sista att godkänna av praktiska skäl, detta på grund av att ett beslut inte skulle kunna ändras i sista stund. Nu reagerar en arrangör.

Annons
 

Sebastian Swärd på Whyland i Landskrona arrangerar ofta event som kräver tillstånd från polisen och han är minst sagt upprörd.
– Jag läste artikeln om polistillstånden. Det där är helt bananas för tillfället, säger han och skakar på huvudet.
– Det tar veckor för dem att svara på mejl och de har slarvat bort våra ansökningar minst en gång. Dessutom stängde dom sin telefon ett par månader för att de hade för hög belastning i Malmö, säger han.

Sebastian Swärd kontaktade polisens jurister som sitter i Göteborg och Borås och upplyste om problemet.
– Den jag talade med svarade att man var i balans i Göteborg men att läget är värst i Skåne. Det berodde på personalbrist och hög belastning.

Tidigare var det mycket enklare att få sina tillstånd. Den stora förändringen skedde i och med polisens omorganisation härom året. Men Sebastian Swärd tyckte det var bättre förr och vill därför ha tillbaka den lokala förankringen.
– Då satt det en polis här i Landskrona som kunde staden på sina fem fingrar. Han eller hon kände också till de som skulle få remisserna och därför gick allt mycket smidigare. Idag sitter det civilanställda, tror jag, i Malmö som kanske aldrig satt sin fot i Landskrona. Och så ska de sätta sig in i alla arrangemang som kommer in. Det är ju inte konstigt att allt tar tid.

Sebastian Swärd saknar också själva kommunikationen.
– Som arrangörer strävar vi efter att skapa säkra och trygga evenemang. Tidigare har polisen varit ett jättebra stöd i processen och vi saknar den kontakt som förr funnits, där man kunnat ringa eller träffa tillståndshandläggaren.

Det finns dock ett sätt att påskynda.
– När jag ansöker om ett tillstånd och skickar alla papper till polisen så funderar jag ut vilka som ska få yttra sig i remissvar. Det kan vara miljöförvaltningen, räddningstjänsten, teknik- och serviceförvaltningen för att nämna några. Då skickar jag allt underlag även till dom så att de hinner läsa på innan polisen skickar ut allt på remiss. Och det har visat sig vara nödvändigt. Ibland har tjänstemännen bara haft någon dag på sig att svara, säger Sebastian Swärd.

Britt-Marie Persson på stadens teknik- och serviceförvaltning håller med Sebastian Svärd.
– Det har blivit mycket mer omständligt nu. Innan hade vi ett direktnummer till handläggaren på polisen som då satt i Landskrona men så är det inte nu, säger hon.
– Vi måste ha minst fyra eller fem dagar på oss. Men ska vi ha svar från många förvaltningar så kan det bli tufft, säger hon.

Läs även: Ännu inget tillstånd för Ökända och karnevalen

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser