Rosa skor var en antirasistisk kampanj

Många ställde sig undrande över de rosa skorna som fanns på olika platser i Landskrona på söndagen.
Många ställde sig undrande över de rosa skorna som fanns på olika platser i Landskrona på söndagen.

Noterade du att det under söndagen fanns rosa skor utplacerade på bland annat trappan till Rådhuset, utanför Församlingshemmet men också vid Folkets Hus? Var det ännu en osignerad konsthappening som Landskronaborna fick ta del av?

De rosa skorna i Landskrona visade sig ingå i en större rikstäckandekampanj som Feministiskt initiativ låg bakom.
– Under morgonen har F! i Landskrona tillsammans med lokalgrupper i hela landet placerat ut rosa skor på platser som är viktiga för det offentliga samtalet, för att visa hur det sexistiska och rasistiska hatet, hotet och våldet tystar enskilda människor och skadar vår demokrati allvarligt, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Feministiskt initiativ bojkottar Almedalsveckan på grund av beslutet att upplåta plats och utrymme åt den nationalsocialistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.
– Feministiskt initiativ bojkottar Almedalsveckan i år för att markera mot att nazister tillåts närvara. Vi kan inte ställa oss bakom det och vill agera i år för att visa på att det går att göra något annat. Vi vill att de offentliga rummen och de demokratiska samtalen ska vara trygga för alla. Att ställa ut tomma skor får vara ett sätt att visualisera att alla inte kan delta om nazister är på plats, säger Johanna Ivarsson från Feministiskt initiativ Landskrona.

Till arkivet