Annons

Hopp och erotik i kyrkan

Kent Wisti ställer ut i Sofia Albertina. När media var kallade var det inte bestämt var eller hur tavlorna skulle hänga. Här poserar konstnären och prästen för Landskrona Postens utsända.

Prästen Kent Wisti är för de flesta känd som prästen som skriver satiriska budskap tillsammans med målade gubbar på sociala medier. Till vardags är han dock stiftsadjunkt i Lunds stift och på fritiden ägnar han till stor del åt att måla tavlor. Från och med söndag visar han två utställningar i Sofia Albertina kyrka. Utställningen ”Kyss” och det pågående arbetet ”Hopp”.

Annons
 

– Det satiriska har jag bara hållit på med i fyra år. Men målat och ställt ut har jag gjort i 20-25 år, säger han och visar upp tavlor som ska hängas i kyrkan under torsdagen.
– Oljemålningarna är pågående arbete. Allt är inte riktigt klart ännu. Rubriken är Hopp, fortsätter han och förklarar.
– Jag vill ingjuta hopp, såväl genom mitt yrke som med min konst. Blir vi av med hoppet så kan siste man släcka när han går.

Att målningarna är pågående är något som konstnären ser som positivt.
– När tavlan är klar är den inte intressant för mig längre. Det är skapandet som är intressant.

Hur oljemålningarna kommer att hänga i Sofia Albertina kyrka var inte bestämt när presskonferensen hölls vid lunchtid på torsdagen. Men den andra delen, Kyss, som består av printar, kommer att stå på notställ.
– Dessa har jag tagit fram tillsammans med Maria Küchen och med indelningar av bland annat KG Hammar, säger Kent Wisti och berättar om de erotiska bilderna.
– Underrubriken är ”en meditation i ord och bild över Höga Visan”. Genren är erotik men ärendet är fred.

Att konsten ställs ut i just en kyrka är inte så viktigt tycker Kent Wisti.
– Jag vill inte dra folk till kyrkan om de har något bättre för sig. Jag vill att de ska komma av egen vilja. Syftet att visa konst är kommunikation, var den än hänger.

Konstnären bedyrar att hans satir och konst inte på något vis ska ses som provokativ.
– Det är inte alls meningen att provocera. Jag vill föra in betraktarna i nya perspektiv, visa på andra nya sätt att tänka.

Landskrona Direkt läser en satirtext som är publicerad av Kent Wisti på hans Facebooksida.
”Om det inte varit för alla snedknullade kuksugande böghoror hade vi kunnat ha ett rimligt och konstruktivt debattklimat”
– Det är gubben på bilden som säger det. Inte jag. Men jag beskriver hur det ofta kan låta, exempelvis på Facebook, säger Kent Wisti.

Utställningarna har vernissage efter högmässan på söndag (som börjar klockan 10.00) och visas till och med den 13 augusti.

– Att visa erotik i kyrkan är inte provocerande. Erotik är vackert, säger Kent Wisti vars utställning Kyss visas på flera platser runt om i landet i sommar.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser