Annons

Radiopirat gästade Rotary

Nils-Erik Svensson, NES kallad, gästade Landskrona-Citadell Rotaryklubb och berättade om hur det var att driva piratradio under en hektisk period i slutet av 1950- och början av 1960-talet. Foto: Birger Olsson.

Nils-Erik Svensson, känd som NES, har nog berättat storyn många gånger. Den om Skånes Radio Mercur som var Skandinaviens första professionella piratradio. Och det med sändningar från ett fartyg, M/S Cheeta som ankrats upp i Öresund. Den 14 december 1958 sände man för första gången. Genom ett samarbete med danska Radio Mercur blev det möjligt att kringgå den svenska lagstiftningen som innebar att endast staten hade rätt att sända radioprogram.

Annons
 

NES berättade på måndagen för medlemmarna i Landskrona-Citadell Rotaryklubb på Hotell Öresund om hur man med mycket begränsade medel och med enkel teknisk utrustning, i princip utan pengar gjorde program som fraktades ut till Cheeta för sändning till södra och västra delen av Skåne. Man jobbade från lokaler i Landskrona, först på Fältgatan och senare på Norra Infartsgatan .

Det blev succé direkt. Även om man motarbetades från många håll. Så förbjöd till exempel Föreningen för svenska grammofonskiveproducenter sina medlemmar att tillhandahålla skivor.

–  Jag var 22 år när vi startade verksamheten. Det var en fantastisk upplevelse. Och vi var kungar när vi åkte till Malmö på den tiden, berättade Nils-Erik Svensson.
–  Vi hade 80 procent av alla lyssnare inom sändningsområdet. Det kom 2000 – 3000 brev i veckan till våra önskeprogram. Vid ett tillfälle gick Televerkets säkringar i Malmö när väldigt många abonnenter samtidigt försökte ringa till Skånes Radio Mercur.

Verksamheten finansierades med reklampengar. Annonsörerna fick betala 600-700 kronor för en kvarts reklam. Genom goda kontakter med Kvällsposten i Malmö så skrevs det mycket om Skånes Radio Mercur.

Den första discjockeyn hette Iwo Grenz. Han kom senare att bli nyhetsankare på Sveriges Television under 1970- och 1980-talen.
– En känd och mycket populär radioröst på den tiden var Pekka Langer. Han gjorde ett tiotal program för Skånes Radio Mercur.

Svenska staten täppte 1961 till luckan i lagen och det blev förbjudet att sända även från sändare utanför territorialgränsen. Då hade NES överlåtit verksamheten till Britt Wadner. Hon bytte namn på företaget till Radio Syd. Och hon åkte även i fängelse för att hon fortsatte sända kommersiell radio.

NES åkte tillbaka till USA. Han hade tidigare varit där för teaterstudier.
–   Jag hade inga pengar, så jag var tvungen att gifta mig rikt!

Sedan många år tillbringar Nils-Erik Svensson somrarna i Borstahusen.

Text och foto: Birger Olsson

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser