Privat samling sätter färg på konsthallen

I bakgrunden Carlos Capelans sista målning från Lund.
Med stor inlevelse berättar Greger Olsson om kubanskan Gladys Trianas abstrakta målning ”The Ritual”.

Sommarens stora utställning på Landskrona konsthall visar på något så pass ovanligt som latinamerikansk samtidskonst. Det bjuds färgsprakande stora målningar, enastående träskulpturer men också spännande pjäser i rent silver, blandat med teckningar och grafik. För konstverken svarar åtta konstnärer från Syd- och Centralamerika där samtliga verk hämtats ur en privat samling.

The Olsson Art Collection är en svensk familjeägd konstsamling som startades för drygt fyra decennier sedan av Ulla och Greger Olsson. Samlingen omfattar ett antal olika intresseområden, där den största delen är den samtida latinamerikanska konsten.
– Jag var ofta i New York och blev där bekant med en latinamerikansk konstnär, berättar Greger Olsson.
– På 1950-talet var det Paris som gällde för Latinamerikanska konstnärer men under 70-80-talet hade gallerierna i New York snappat upp dem, berättar han och det ena gav det andra och snart hade han lärt känna flera välutbildade konstnärer från regionen.
– Vi uppskattar det akademiska och intellektuella samtalet runt konsten. Det är en pelare i vårt liv.

Konstsamlingen byggdes upp och ett rättesnöre var att samtliga konstnärer själva skulle göra sin konst, både konceptuellt och handgripligen.
– Vi har aldrig varit intresserad av industrialiserade processer, typ Andy Warhols The Factory.
-Visst fanns det grejor han gjorde med högerhanden som är bra men det som gjordes med vänstran har lurat många, säger Greger Olsson med ett snett leende.
– Masstillverkning är ointressant, säger han och berättar att konstnärerna som nu kan ses i Landskrona är sparsamt visade i Europa men är stora namn i sina hemländer.

I utställningen som heter ”Åtta mästare” visas sammanlagt 96 konstverk och gemensamt utöver sitt Latinamerikanska ursprung och att det ingår i familjen Olsson samling är färg, form och ljus.
– Det är återkommande i de åtta olika konstnärsskapen, menar Greger Olsson och funderar kring ett verk av uruguayaren Carlos Capelan.
– I Ullas hemstad Lund hittade vi honom. Strax innan han flyttade till Costa Rica målade han en tavla i grått, svart och vitt. ”Om man tar en promenad i Lundagård på vintern finns inga andra färger”, sa han och vi köpte tavlan som nu visas här. Vi köpte sen också den första färgglada målningen har gjorde efter sin flytt.

I utställningen finns också en tidigare bekant för Landskronapubliken. Redan 1989 arrangerades en separatutställning i konsthallen med Elba Damast och redan då på initiativ av samlarfamiljen.
– Det är en bidragande orsak till att vi nu återvänder hit, säger Greger Olsson.

Att ställa ut konst ur en privat samling i en kommunal konsthall kan i vissa konstkretsar rendera höjda ögonbryn och rent av anses suspekt.
– Vi får nu chansen att visa konst från Latinamerika som sällan visats i Sverige dessutom får vi veta mer om hur en samlare tänker. Inget här är till salu, förklarar Landskrona stads konstintendent Birthe Wibrand.
– Det är intressant med samlandet och mycket duktiga konstnärer, poängterar hon.

Vernissage är det lördagen den 17 juni kl. 12–17 med invigningstal av Greger Olsson klockan 14. Väl värt att lyssna till då samlaren och resenären också är en mycket god berättare.

Vill man höra mer om utställningen så återkommer Greger och Ulla Olsson till konsthallen under tre söndagar i sommar, 2/7, 16/7 samt 30/7, tillfällen klockan 14. Utställningen visas fram till den 13 augusti och sker i samarbete med Landskrona stad och Landskrona konstförening.

De åtta konstnärerna som visas är:
Carlos Capelán – Uruguay
Raul Conti – Argentina
Elba Damast – Venezuela
Raul Farco – Argentina
Fabio Herrera – Costa Rica
Mario Maffioli – Costa Rica
Henry Mujica – Venezuela
Gladys Triana – Kuba

Notera att Landskrona konsthall från och med denna utställning har ny öppettider.
Dessa är tisdag -söndag 12-17.

Konstintendent Birthe Wibrand studerar argentinaren Raul Contis träskulptur som är sammansatt endast med träplugg.
I bakgrunden Carlos Capelans sista målning från Lund.

Till arkivet