Annons

Chrunak på besök i barndomsstaden

Hans Chrunak omgiven av Björn Lind som i sommar tar över som president i Landskrona-Citadell Rotaryklubb samt klubbens nuvarande president Per-Olov Karlsson. Foto: Birger Olsson.

Hans Chrunak är en välkänd landskronaprofil med en egen sten på stadens Walk Of Fame. Han höll på måndagen ett mycket uppskattat föredrag vid Landskrona-Citadell Rotaryklubbs lunchmöte på Hotell Öresund.

Annons
 

Som ledare och TV-kommentator har Hans Chrunak varit med om ett stort antal Olympiska spel – från Moskva 1980 till Peking 2008.

Det skrattades mycket när Hans Chrunak berättade lite speciella episoder  från de här åren.

– Det var mäktigt att tåga in på Leninstadion inför mer än 100 000 åskådare. Jag tyckte de skanderade Chrunak, Chrunak, Chrunak… men det var förstås något annat på ryska som jag inte förstod.

– I Sydney 2000 blev Therese Alshammar så besviken över sitt missade guld att hon låste in sig på toaletten. Ledarna fick bryta sig in för att få ut henne till prisutdelningen. Efteråt kastade hon iväg silvret med en ilsken kommentar.

Hans Chrunak har förstås mött både kungligheter och politiska ledare under de här åren. Mest imponerad verkar han vara över att ha hälsat på Nelson Mandela. Mer udda är att Hillary Clinton 1996 i Atlanta av misstag satte sig i Chrunak lunchtallrik när hon backade tillbaka utan att se sig för.

Vad är det som förenar stora vinnare som till exempel Gunnar Larsson och Sarah Sjöström?
–  Jo, de måste vara egotrippade, fokuserade och ha ett tydligt slutmål med sin satsning.

Vem är då den bästa simmaren genom åren i Sverige?
 Efter visst funderande svarar Hans Chrunak, ”Sarah Sjöström”.

Hans Chrunak bor numera i Luleå och trivs bra där. Och han är fortfarande engagerad i simningen. Han är just nu i Landskrona med en grupp ungdomar som tävlat på Citadellbadet.

Text och bild: Birger Olsson
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser