Snart på en digital skylt nära dig: Sveriges bästa golfstad!

Landskrona - Sveriges bästa golfstad 2017. Foto: Landskrona GK
Landskrona – Sveriges bästa golfstad 2017.
Foto: Landskrona GK/Mickael Tannus

Tusentals av stadens golfentusiaster har de senaste dagarna ivrigt klickat in sig på Svenskgolf.se samtidigt har många uppmanat sina nära och kära att göra detsamma. Finalen i Sveriges Bästa Golfstad har avgjorts på sajten.

Landskrona tog i måndags direkt kommandot i tävlingen men under tisdagen kröp titelförsvarande Halmstad allt närmre och framåt kvällen hade man gått om. Klockan 9.00 i morse stängde röstningsmodulen ner och Landskrona hade svarat för en imponerande spurt. Med 7100 röster mot 6500 kan Landskrona nu titulera sig Sveriges bästa golfstad.
– Ur marknadsföringssynpunkt är det fantastiskt att kunna få titulera sig Sveriges bästa golfstad, säger Peter Bengtsson, klubbchef på Landskrona GK.
– Konkurrensen är tuff här utmed kusten.

Landskrona var nykomling i Sveriges bästa golfstad.
– Det är många som gett oss draghjälp i tävlingen. Ni, staden men också våra medlemmar, mötesplats Borstahusen och restauranger i Borstahusen har alla varit aktiva och röstat, vi har sett ett stort engagemang, säger Peter Bengtsson och hoppas att golfklubben nu kan dra nytta av uppmärksamheten.

Med tanke på allt som sker runt banan just nu så är väl frågan om det inte var ett år för tidigt att vinna.
– Nej, absolut inte. Idag har vi 27 hål men den 19 juni  blir det 36 igen. Den 19 augusti kommer vi sen att öppna upp för 18+18+6 hål. Då ska de nya framtida bansträckningen vara klar, förklarar Peter Bengtsson.

Landskrona Golfklubb, precis som golfen i övrigt, upplever att man är på frammarsch.
– Det dippade runt 2006 men vi håller på att återhämta oss. Just nu har vi ett fåtal platser lediga, låt säga 40-50  innan det är fullt.

Några besvikna tävlingshuvud på förlorarsidan har påtalat att Barsebäck GCC som stod listad som en bana i Landskrona är fel. Landskrona Direkt frontade arrangörerna av tävlingen.
– Det här med stadsgränserna är ju alltid lite komplicerat, för var börjar och slutar egentligen en stad? Stockholms Golfklubb ligger till exempel i förorten Danderyd och alltså inte rent geografiskt i Stockholm. Vi har valt att inkludera Barsebäck med tanke på närheten till Landskrona och att många golfare passar på att spela där under sitt besök i Landskrona, säger Carl Magnus Hellsten, redaktör på Svenskgolf.se.

Fritidsnämndens ordförande, tillika kommunalråd Birgitta Persson (M) blir glatt överraskad när Landskrona Direkt delger henne röstresultatet.
– Underbart. Vi blir bara bättre och bättre i alla typer av rankningar. Sen förvånar det inte mig. Banorna i Borstahusen ligger ju fantastiskt vackert vid havet.

Att golfklubben lyckats mobilisera så många att rösta ser hon också mycket positivt på.
– Landskronaborna är idag stolta över sin stad på ett helt annat sätt än tidigare, säger hon.

Hur är det då med kommunalrådets eget golfspelande?
– Jag har aldrig haft tid till det. Jag har provat men det blir mest hål i gräset. Min systers sambo tillbringar däremot många timmar på golfbanorna så jag får lyssna till historierna istället, avslutar hon, nöjd med ytterligare en ”sportslig” framgång för Landskrona.

Inne i Rådhuset på fritidsförvaltningen gläds förvaltningschef Kjell Thoresson.
– Detta visar att Landskrona verkligen är på gång. För att tala golfspråk ligger vi inte i längre i ruffen utan mitt på fairway. Vi har golfbanor med hög kvalitet, men jag tror också att vårt havsnära läge mitt i Öresundsregionen bidragit till att många valt att lägga sin röst på oss, säger han.

Det havsnära läget påtalas ofta när stadens golfbanor omnämns.
Foto: Landskrona GK/Mickael Tannus
Till arkivet