Kulorna avgörande för Köll

– You gotta have balls, om du ska åka störtlopp. säger Alexander Köll och skrattar hjärtligt när han ser Carl-Fredrik Reuterswärds skulptur ”Två personligheter” utanför stadshuset.

Det kräver kulor om man vill nå toppen. Och det i dubbel bemärkelse när det handlar om störtlopp.
– Visst krävs det mod men också en hel del pengar om man vill nå överst på prispallen, säger Alexander Köll. Under några dagar är Sveriges störtloppshopp på besök i hemstaden för att träffa släkt, vänner och inte minst sponsorer.

Sin vana trogen väljer landets störtloppskung, Alexander Köll, att spendera lite tid i Landskrona innan det är dags att påbörja sommarträningen med tidiga mornar på glaciärerna runt hemmet i Matrei i Östtyrolen.

Alexander Köll har som bekant dubbelt medborgarskap, mamma från Landskrona och pappa österrikare. Efter ett obligatoriskt år av värnplikt har satsningen på pojkdrömmen varit total.
– Sedan barnsben har jag velat bli skidåkare, säger han och med det menar han underförstått, störtloppsåkare. Det är liksom skidåkning på riktigt för en snubbe uppväxt mellan Gorner och Grossglockner.

Kitzbühl och klassiska Hahnenkammrennen är det som gäller. För en Österrikare finns inget större.
– Det är den tävlingen alla vill vara med på. Det är som en final i Champions Leauge. Den är den man vill vinna. Men bara att ha deltagit och kommit i mål är något speciellt, säger Alexander Köll. Något man som skåning får en viss förståelse för, inte minst när man får höra att banan kantas av drygt 200 000 åskådare.
– Under träningsloppet dagen före tävlingen finns det 80 000 personer i backen.
Att lyssna till Alexander Köll berätta om loppets olika passager – Mausfalle, Steilhang, Seidlalm och allt vad det heter, är ren och skär idrottspoesi.
Det är G-krafter som får de tuffaste karuseller att blekna, det är farter på uppemot 140 km/h och ett hopp i Mausfalle som kan nå 80 meter.
– Vi har hjälm och ryggskydd, annars är vi nakna under tävlingsdressen.
Förberedelserna är minutiösa. Alexander Köll har dessutom sett loppen och banan tusentals gånger på Youtube. Han säger miljoner.
– Jag kan varje centimeter. Man hasar ner. Man trampar upp. Jag besiktigar banan väldigt noga. Sen försöker jag se mig själv köra i banan. Det gäller att skapa en ”game plan” i huvudet. Det gäller att vara redo. Om inte så går det åt pipan, säger Alexander Köll och berättar i detalj om hur hela dagen innan tävlingen gestaltar sig.
– På TV ser allt så stort och fint ut. Väl på plats är det ett krigsfält. Det är smalt. Det är isigt. Det är långa hopp. Det är krig! 

Sverige och Tyskland samarbetar vid stora tävlingar, så i varje kurva står en tränare och följer träningsloppen.
– De klättrar upp i 30 meter höga träd för att få bra kameravinklar över våra linjer. De hänger där en hel förmiddag för att filma. På eftermiddag har vi sedan videoanalyser.

En extrakick under tävlingen i Kitzbühl var att Alexander Köll fick en egen personlig hejarklack. Dels fanns ett tiotal sponsorer och supporters från Landskrona på plats men även släkt och vänner som alla åkt i gemensam buss till tävlingen för att visa sitt stöd.
– Det var häftigt att få åka för ”hemmapublik”. Det fanns även en grupp från Östersund som bar runt mig i målområdet. De hade väl tankat en del öl innan, säger han och skrattar åt minnet.

Med sikte på medalj i Åre
Svenska skidförbundet gör sedan ifjol en miljonsatsning på fartgrenarna. Målet är högt satt, minst en medalj under VM i Åre 2019 och en seger i Kitzbühel 2021. En kull unga talangfulla åkare har redan plockat fina placeringar på JVM men den som ska hålla i taktpinnen är Alexander Köll som landslagsdebuterade i samband med satsningen.
– De målen jag satte upp för ifjol infriade jag. Det handlade om att få bocka av några världscupsstarter, förbättra min ranking, att delta i VM i St. Moritz samt att tävla i Kitzbühl. Jag vill alltid bli bättre, så nu höjer jag ribban, poängterar han.

Under 2017 vill Alexander Köll bli snabbare, starkare samt börja vinna.
– Jag vill nå högre upp i världstoppen. Jag vill självklart vara med på OS och i Kitzbühl. Men det viktigaste för mig är att utveckla min skidåkning, säger han och betonar vikten av erfarenhet.

– Jag är 26 år. En störtloppsåkare är som bäst mellan 30-35. Rutinen avgör hur man hanterar visa passager.

Mindre roligt var knäskadan han fick i samband med VM, något som ledde till sju veckors rehabträning.
– Jag hann dock avsluta säsongen med att åka lite i Nordamerika och där vinna Super-G och även hamna på prispallen i störtlopp så det har gett mig en kick inför årets sommarträning, säger han.

Nu väntar två träningar om dagen. Mycket fysträning. Innan första tävlingen i november/december så ska Alexander Köll ha avverkat minst 100 skiddagar.
– Nu väntar tidiga mornar på glaciärer eftersom man vill träna på hårt underlag och gärna mörka skuggor som gör sikten svår, säger han och skrattar.

Att vara fartåkare kan tyckas ensamt men Alexander Köll framhåller kollektivet som framgångsrecept.
– Det är klart att man är ensam när startgrinden öppnar. Sen är man själv hela vägen ner till mål.  Men från det att jag passerat mållinjen och hela vägen fram till nästa tävling så behöver jag folket runt mig som stöttar. Det är allt från mamma som står framför TV:n och är orolig, säger han, kommer av sig av ett minne från sin världscupsdebut i Val Garden.
– Föräldrarna var stolta. Precis innan start kramade mamma mig och sa ”Snälla Alex, kör försiktigt”. Haha… snälla mamma. Det funkar inte så. Det här är världscup.

– Det är viktigt med alla runt en. Utan ett lag hade det inte funkat. Allt från fystränare, till den som hjälper till med den mentala biten till det finansiella. Alla är viktiga och alla i Team Alex Köll, tror jag känner samma sak vid en framgång.

Alexander Köll brinner för sin sport och utlämnar inget. Vi pratar om skaderisk och materialets betydelse, om vem som bär hans 25 par skidor etcetera men vad gör han de dagar om året han vill komma bort från skidtankarna.
– Både min far och farfar har varit bergsguider, så då klättrar jag i bergen, avslutar äventyraren med gener från Borstahusen.

Alex Köll tar hjälp av Patrik Johansson för att hitta sponsorer.
Alex Köll är en mycket god berättare.

 

Till arkivet