Annons

Fotofestivalen på jakt efter volontärer

Utan volontärer, ingen fotofestival. Förra året var de 70. I år hoppas arrangörerna på minst lika många. Foto: Viktoria Blomberg Book

Landskrona Foto Festival är Skandinaviens främsta mötesplats för konstfotografi. Utställningarna och programmet kretsar i år kring frågor om klimatförändringar, identitet och verklighet. Nu söker festivalen volontärer som vill förkovra sig samtidigt som man arbetar.

Annons
 

Den 8-17 september hålls årets fotofestival i Landskrona. Celebriteter kommer att synas såväl på väggar som scener under de tio dagarna och fotointresserade från när och fjärran gästa Landskrona. För att allt ska fungera smärtfritt så krävs det volontärer och nu är det dags att söka.
– Vi hade drygt 70 volontärer förra året varav hälften var fotoelever från Östra Grevie folkhögskola och Fridhems fotolinje. Ungefär 20 kom från Landskrona och några från Lund, Malmö och Helsingborg, säger Viktoria Blomberg Book, kommunikatör för Landskrona Foto Festival.

Hon ser fram emot att fler från Landskrona söker.
–  Vi söker ungefär lika många i år men det hade varit bra med fler volontärer och gärna fler från stan.

Viktoria Blomberg Book jobbar med festivalen men det råder ingen tvekan om att hon sökt om så inte var fallet.
– Jag hade varit först med att anmäla mig som volontär. Det är ett jätteroligt jobb där man får träffa fotografer, besökare och andra volontärer. Känslan och stämningen under festivalen är speciell och man blir som en familj efter några dagar. Det är som en snabbkurs i fotografi och man blir inspirerad till att fotografera själv!

I år kommer volontärerna att få ännu mer uppmärksamhet.
– Vi kommer att ha en stor femårsfest där våra volontärer kommer att tackas och firas. När man jobbar som volontär får man mat och fika. Vi kommer även att ha en värdskapsutbildning för alla volontärer. Man får även festivalpass, tröjor, tygpåsar med mera.

Själv hade hon velat befinna sig på Citadellet om hon varit volontär.
– Om jag hade jobbat som volontär i år så hade jag valt att vakta utställningen ”Fukushima – No Go Zone”, som skildrar konsekvenserna av det japanska kärnkraftverkshaveriet 2011. Utställningen har Europapremiär och den kommer att väcka mycket tankar och känslor hos besökarna. Sen är ju Citadellet en fantastisk plats att vara på, blir det varmt och indiansommar i september så har man nära till stranden och kan ta ett kvällsdopp.

Viktoria Blomberg Book hoppas att de som inte väljer att jobba som volontärer besöker festivalen.
– Alla är välkomna att komma och arbeta på festivalen. Det går bra att anmäla sig på vår hemsida. Man kan välja att arbeta så mycket eller lite man vill. Det ska kännas roligt att vara med i vårt festivalteam, säger hon och riktar sig avslutningsvis till alla andra.
– Jag vill uppmana Landskronaborna att vara stolta över att de har en sån fin fotofestival och att den lockar besökare och utställare från hela världen. Som kommunikatör för festivalen märker jag vilket genomslag festivalen har i fotovärlden. Den räknas som en av de bästa och mest ambitiösa festivalerna i Europa.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser