Fotoboken i fokus

Duccio Doretti, vinnare av Dummy Award 2016. Foto: Tony Kristensson.
Duccio Doretti, vinnare av Dummy Award 2016. Foto: Tony Kristensson.

Har du minsta intresse för fotoböcker bör du se till att vara i Landskrona den 8-10 september.
Det har visat sig att intresset  för fotofestivalens fotobokstävling var minsta sagt stort i år. Samtidigt meddelar arrangörerna att programmet för Landskrona Foto Festivals fotoboksdagar är klart. Fotoboken blir allt hetare!

Intresset för att delta i Landskrona Foto Festivals fotobokstävling var i år stort. För tredje året i rad arrangeras Landskrona Foto Dummy Award, som i år lockade 105 fotografer från 20 länder. Nytt för i år är även att förra årets vinnarbok kommer att ha sin release på den stora fotofestivalen i Arles i juli.

Landskrona Foto Dummy Award är ett pris där vinnaren får sitt bidrag formgivet, tryckt och distribuerat. Årets Dummy Award lockade 105 fotografer från 20 länder och juryn arbetar för tillfället med att gå igenom alla de inskickade bidragen och fyra finalister kommer att presenteras i början av juni.

Förra årets vinnare – italienaren Duccio Doretti vars fotobok ”A lit candle lit the following and other coincidences on existence” kommer att ha förrelease på fotofestivalen i Arles i Frankrike i juli. Jenny Lindhe som är ansvarig för fotoboksdagen kommer att finnas på plats i Arles för att presentera boken. Boken är designad av den italienska formgivaren Emilio Macchia.

– I Duccio Dorettis bok, som enkelt navigerar mellan det begripliga och det outgrundliga, mellan nuet och den ofattbara tiden, finns ett respektlöst och befriande förhållningssätt till fotografi. Pre-releasen under fotofestivalen i Arles ger besökarna chansen att bläddra i denna fascinerande lilla bok med de stora frågorna, säger Jenny Lindhe.

Dorettis bok kommer att ha sin officiella release på fotofestivalen och detta kommer att firas med en fest på Landskrona konsthall under invigningskvällen fredag den 8 september.

Landskrona Foto Festivals fotoboksdagar

Collage av fotoboksdagarna 2016. Foto: Tony Kristensson.

Årets fotoboksdagar hålls den 8-10 september i Exercishallen i Landskrona och är en del av Landskrona Foto Festival som pågår den 8-17 september.

Utställning med Paris Photo- Aperture Foundation PhotoBook Awards som är ett av världens mest prestigefyllda fotobokspris. Missa inte enda chansen att i Sverige se trettiofem av förra årets mest uppmärksammade och omdiskuterade fotoböcker.

Bokutställningar med Svenska Fotobokspriset, Nordic Dummy Award, Landskrona Foto Dummy Award samt en utställning från förlaget Sailor Press ger besökarna tillfällen att bläddra i och läsa ett stort antal aktuella fotoböcker. Vinnaren av priset Nordic Dummy Award från Norge kommer att offentliggöras och presenteras av fotograf Annika von Hausswolff.

Bokmarknaden är öppen under hela helgen och i år består den av europeiska småförlag tillsammans med några svenska fotoboksförlag samt fotobokhandeln Neva Books.

Avslutningsvis för dig som läst hela vägen hit kan vi berätta att juryn för Landskrona Foto Dummy Award består av Anna Fox – fotograf från England, Jenny Lindhe – Breadfield, Moritz Neumüller – curator Barcelona, Nina Grundemark – Landskrona Foto och Matilda Plöjel – grafisk designer och förläggare på Sailor Press.

Till arkivet