Annons

133-åring går en ny vår till mötes

Calle Tygård är ordförande i Landskrona Handelsförening.

Landskrona Handelsförening hade tumme med vädergudarna när man på tisdagskvällen kallat till vårmöte. Ett 80-tal medlemmar och gäster hade hörsammat kallelsen denna ljumma och ljuva försommarkväll och slutit upp på Pumphuset för att mingla, nätverka och inte minst lyssna till stadsdirektör Christian Alexandersson som berättade om Landskronas pågående förändringsarbete och framtidsvisioner.

Annons
 

Ordförande Calle Tygård kunde glädjas åt att hälsa ett par nya medlemmar välkomna i den anrika föreningen.
– Landskrona Handelsförening grundades redan 1884 och Urban Hector som vi idag har glädjen att hälsa välkommen är rent av den fjärde generationen Hector i vår förening.

För Landskrona Direkt berättade Calle Tygård om hur föreningen bytt skepnad och inriktning genom åren. Vid grundandet var föreningen enbart till för köpmän, idag möts man av medlemmar från handeln men också personer med andra yrkesbakgrunder.

1923 byggde föreningen Köpmanshemmet som drygt 50 år senare såldes till Pingstkyrkan.
– Då var det som bostäder för behövande pensionärer och änkor till avlidna köpmän. Vår verksamhet var länge sådan att vi genom stipendier tog hand om våra mindre bemedlade medlemmar. Tiderna förändras och nu har vi istället skapat ett stipendium till något ungt företag som kan skapa en varaktig förändring samt arbetstillfällen i Landskrona, säger Calle Tygård som på grund av icke påverkbar omständighet får vänta till föreningens höstmöte innan detta delas ut.

– Idag träffas våra medlemmar och utbyter åsikter under lättsamma och trevliga former vid två tillfällen per år. Det finns ingen närvaroplikt. Vi avhåller möte och har som idag en intressant föredragshållare som kan tillföra oss alla något nytt innan vi slår oss ner till bords.

Landskrona Handelsförening med sina 133 år på nacken får se sig som lillebror till Företagarna Landskrona som med sina 138 år stadens näst äldsta förening. Äldst är Landskrona Syföreningen av år 1872, som alltså blir 145 år i år. 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser