Sveriges största Youtubers gästade Landskrona

En talkshow tillsammans med kända Youtubers bjöd IF Metall in till.
IF Metall bjöd in till en talkshow tillsammans med kända Youtubers. Foto: Josefin Larsson.

Drygt 500 åttondeklassare fick i veckan träffa några av Sveriges största Youtubers när IF Metall Nordvästra Skåne arrangerade sin årliga dag för alla människors lika värde.

För andra året i rad stod Seminarieskolans idrottshall ”Semmehallen” redo att ta emot Landskronas åttondeklassare när IF Metall bjöd in till en talkshow för alla människors lika värde.

Det var minst sagt taggade åttor som kom till Semmehallen. Rykten om vilka youtubers, vloggare och influencers som skulle gästa showen hade under den gångna veckan gått varma bland eleverna. Snart stod det klart att de skulle få möta några av Sveriges absolut största profiler i sociala medier just nu, med miljontals fans och visningar.

Thomas Sekelius, 19 år, har över 300 000 prenumeranter och 75 miljoner visningar på sin Youtube-kanal. På QX Gaygalan 2017 vann han utnämnandet ”Årets HBTQ-Youtuber” och nyligen släppte han singeln ”Awekening”.

– Det är helt fantastiskt vilket enormt intresse det var hos eleverna. Själv visste jag knappt vem gästerna var, men för många av eleverna var det deras störst idoler, berättar Anna Fernebro, ordförande för IF Metall Nordvästra Skåne.

Nathalie Danielsson, 16 år från Trelleborg har på kort tid gjort en raketkarriär i sociala medier på appen Musically där hon har nästan 1,2 miljoner följare. Hon skapar filmer och skriver inlägg om mobbning och prisades förra året på galan Big Buzz Awards för sitt anti-mobbningsarbete.

– Tanken med evenemanget är att låta åttondeklassarna få träffa och lyssna till sina förebilder och höra dem diskutera sina erfarenheter och tankar kring alla människors lika värde, näthat och källkritik, säger Anna Fernebro.

Gästade gjorde också 25-årige Philip Warren Gertsson, en av världens just nu bästa fotbollsfreestylers.

Under talkshowen kunde eleverna skicka in frågor till gästerna via Snapchat till moderatorn Staffan Taylor, som till vardags är en av Sveriges mest bokade unga föreläsare. Frågorna strömmade in och kändispanelen diskuterade alltifrån hur det är att komma ut, till rasism och vikten av att följa sina drömmar men att det inte alltid är så lätt.

Efteråt tog Staffan Taylor  emot mängder av meddelanden och ”snaps” från eleverna.
– ”Detta var en av de bästa dagarna i mitt liv” var det flera som skrev, berättar han nöjt efter showen.

FAKTA
Evenemanget arrangerades av Whyland på uppdrag av IF Metall Nordvästra Skåne. Sedan 2006 har den nordvästskånska förbundsavdelningen arrangerat olika evenemang för att uppmärksamma alla människors lika värde.

Nyfikenheten på vilka Youtubers som skulle delta var stor. Foto: Josefin Larsson.
Nathalie Danielsson. Foto: Josefin Larsson
Videobloggaren Thomas Sekelius berättade om sina erfarenheter. Foto: Josefin Larsson
Betydligt fler än Josefin Larsson passade på att fotografera panelmedlemmarna. Foto: Josefin Larsson

Till arkivet