Krukdoktor ersätter papegojälskare

Torbjörn Brorsson, blivande kommunalråd för Moderaterna.
Torbjörn Brorsson, blivande kommunalråd för Moderaterna.

Precis som Landskrona Direkt förutspådde på torsdagen så presenterades Torbjörn Brorsson på fredagen som nytt moderat kommunalråd sedan Birgitta Persson bestämt sig för att dra ner på sitt politiska arbete. Formellt beslut tas på kommunfullmäktigemötet den 21 juni.

Torbjörn Brorsson bor idag i Höganäs men han flyttar till Landskrona redan i sommar.
– Jag flyttar den 15 juni och tänker bosätta mig i centrum, säger han.

Det var för fyra år sedan han flyttade från Landskrona till Höganäs. Men han har hela tiden velat flytta tillbaka och när erbjudandet om en kommunalrådsplats dök upp tog han beslutet att flytta.
– Jag fick frågan för cirka ett år sedan. Därefter tänkte jag på saken under hösten och vintern innan jag tackade ja. Jag gillar verkligen Landskrona. Här händer oerhört mycket året om. Jag ser med tillförsikt an mitt nya uppdrag. Jag vill sätta extra fokus på arbetslösheten och det utanförskap som råder idag.

Till vardags arbetar Torbjörn Brorsson som arkeolog.
– Min dotter kallar mig för krukdoktorn men det kanske man inte ska skriva. Då kommer hon att påpeka det, säger han och skrattar.
Han blir dock allvarligare när kvarteret Jäntan i centrala Landskrona kommer på tal.
– Jag har varit med att lägga anbud på det arkeologiska arbetet där. Men vi får ju se hur det blir med det nu. Det får ju inte uppstå någon jävssituation. Jag vill dock poängtera att jag lade mitt anbud långt innan det blev aktuellt med någon kommunalrådspost.

Torbjörn Brorsson var mycket aktiv som ungmoderat.
– Jag var långt ut på högerkanten då. Vi genomförde bland annat en aktion på Rådhustorget. Vi slog sönder en massa TV-apparater i protest mot monopolet, säger han och ler åt minnet.
– Idag håller jag mig dock mer på den vänstra sidan av moderaterna. Det går inte att hela tiden sänka skatterna. Det kommer alltid till att finnas ett bidragsberoende i vårt samhälle och det måste finansieras.

Att moderaterna tappat många väljare lokalt de senaste valen är inget som oroar det blivande kommunalrådet.
– Man får inte bli desperat. Vi står ju bakom den politik som bedrivs i staden och det är det som är det viktigaste. Det som är bäst för Landskronaborna är viktigare än vad som är bäst för moderaterna. Jag ser fram emot att arbeta med Torkild Strandberg.

Något samarbete med Sverigedemokraterna blir det inte, enligt Torbjörn Brorsson.
– Samarbetet i Treklövern fungerar utmärkt. Att sedan Sverigedemokraterna röstar för våra förslag gör att vi får genom vår politik, säger han.

Birgitta Persson ser fram emot att bli pensionär. Hon kommer dock inte att sluta med politiken helt.
– Jag kommer att behålla mina uppdrag i nämnderna mandatperioden ut. Men det ska bli skönt med mer fritid. Mycket tid kommer att tillbringas i voljären, säger hon och ler.
– Det är det roligaste som jag fixat inom politiken. Det viktigaste har varit att få genom projektet Norra Borstahusen.

Det avgående kommunalrådet har varit inom politiken i 40 år.
– Det har varit en fantastisk resa. Framför allt har de senaste åren varit roliga. Det har hänt mer de senaste två åren än alla år tidigare som jag varit med.

Att det nu blir en man som blir moderaternas kommunalråd tycker Birgitta Persson är roligt.
– Vi är ju för jämställdhet. Och faktum är att de moderata kommunalråden bara varit kvinnor. Det är på tiden att männen får en chans, säger hon och skrattar.

Torbjörn Brorsson tar över styret efter Birgitta Persson.
Till arkivet