Annons

Micki i Slottsparken

Jenny Lindhe berättar om Astrid Bergman Sucksdorffs debutbok Micki rävungen. Bilder ur boken finns nu utställda på tre platser i Landskrona.

Under en stor sten i skogen är en utomhusutställning som i första hand vänder sig till förskolan. Fotografierna finns utplacerade på Kasernplan, Konsthallen och vid Halvmånen.

Annons
 

I början av 50-talet publicerar Rabén & Sjögren naturfotografen Astrid Bergman Sucksdorff debutbok Micki rävungen. Barnboken om den busige lille rävungen blir upptakten till Sucksdorffs livslånga arbete med att producera böcker om djur och natur. Debutboken blir också hennes mest internationellt kända, med utgivning i tio länder och översatt till åtta olika språk.

Nu visas ett urval fotografier ur Micki rävungen i utomhusutställningen Under en stor sten i skogen i Landskrona. Utställningen som i första hand vänder sig till förskolan finns utplacerad på Kasernplan, Konsthallen och vid Halvmånen.
– Tillsammans med en pedagog har vi tagit fram ett pedagogiskt material med bildtexter som är inspirerade av och delvis hämtade ur boken, säger Jenny Lindhe från Landskrona Museum som satt samman utställningen.
I samband med fotografens bortgång 2015 fick vi ta emot hennes fotografiska arv i form av tolv flyttlådor med negativ och kopior, vara av två lådor innehöll diabilder på tranor, säger Jenny Lindhe.

Astrid Bergman Sucksdorff föddes 1927 och var dotter till den välkände forskningsresande Sten Bergman och hans hustru Dagny. Hon var fotograf och barnboksförfattare med en synnerligen lång karriär.  Som fotograf var hon verksam inom dokumentär-, konst- och naturfotografi.

De unga
Under 1948 formerades en grupp unga fotografer, som hade en gemensam syn på att den då dominerande smakriktningen inom den etablerade svenska fotografin var gammaldags, stelbent och likriktad. I gruppen som kallade sig ”De unga” fanns ett flertal av de fotografer som senare kom att dominera svensk fotografi under andra halvan av 1900-talet. Det var namn som Hans Hammarskjöld, Lennart Nilsson, Tore Johnson och Christer Strömholm. Året efter formandet av ”De Unga” arrangerades en utställning med titeln ”Unga fotografer” som idag betraktas som genombrottet för fotografi som konstform i Sverige. Astrid Bergman Sucksdorff ingick som en av tre kvinnliga fotografer i utställningen.

1953 fick Astrid Bergman Sucksdorff förfrågan från filmaren Arne Sucksdorff om att bli stillbildsfotograf vid dennes första långfilmprojekt ”Det stora äventyret”. Astrid och Arne delade ett starkt naturintresse och blev snart ett par.
I samband med filmen fick Astrid ansvar för en skadad rävunge, berättar Jenny Lindhe.
– Det ledde till det fotoprojekt som resulterade i hennes första fotobok för barn om ”Micki rävungen”. Och kanske den bästa bok hon gjorde.

Första upplagan trycktes i 14 000 exemplar och har översatts till åtta olika språk. Bilderna från boken är de bilder som nu visas i Landskrona Fotos aktuella utomhusutställning.
– Jag har hittills mest skrapat på ytan av vad som finns i samlingarna efter henne. Mestadels rör det djur- och naturbilder. Här finns också en massa porträtt av män med djur. Lite udda är också hennes hundcirkusbilder men även en ”dummy” till en fotobok om Stockholm som aldrig blev utgiven, avslutar Jenny Lindhe.

Under en stor sten i skogen visas i Landskrona vecka 19-24, 2017.

Det pedagogiska materialet till utställningen finns att ladda ner via museets hemsida eller direkt här.

Bilder ur Astrid Bergman Sucksdorffs samling finns att beskåda i Slottsparken.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser