Dags för stans första drakfest

Konstnärerna Maiad Khalili och Farah Ali har under våren lärt ut hur man bygger drakar. Nu är det dags att provflyga dessa vid Landskronas första drakfest. Foto: Yazan Smadi
Konstnärerna Maiad Khalili och Farah Ali har under våren lärt ut hur man bygger drakar. Nu är det dags att provflyga dessa vid Landskronas första drakfest.
Foto: Yazan Smadi

Upp och iväg! Kulturprojektet Flyga drake anordnar Landskronas första drakfest.

Torsdagen den 25 maj ställer kulturprojektet Flyga drake till med Landskronas första drakfest. På plats finns de syriska konstnärerna Farah Ali och Maiad Khalili som lär ut hur man flyger drake. Flygningen varvas med andra aktiviteter, också de i drakens tecken.
– Drakkulturen finns världen över, i form av både drakbygge och drakfester. Under våren har Flyga drake byggt drakar i Landskrona och runt om i Skåne. Nu vill vi provflyga dem och gör det genom en rolig fest, säger Linnéa Johansson, projektledare för Flyga drake.

Idén för projektet kom från konstnärerna Farah Ali och Maiad Khalili, som båda har byggt drakar under många års tid. Under våren har de arbetat som handledare vid projektets drakbyggarverkstäder.

– För mig är en himmel fylld av drakar någonting vackert. Att se himlen fyllas med färg sprider glädje, säger Maiad Khalili.

– Vem som helst kan flyga drake och extra lyckat blir det när man samarbetar. Medan någon håller i trådrullen släpper någon annan iväg draken upp i luften, menar Farah Ali.

På drakfesten kommer Flyga drake tillsammans med nyfikna landskronabor att ha en dag helt med draktema. Drakflygningen kommer att varvas med bland annat tipsrunda, sagoläsning och lekar.

Syftet med Flyga drake är att bygga nya plattformar för samarbeten inom konst och kultur samt underlätta integration och interkulturella möten i Landskrona. Vid projektets olika evenemang får människor möjlighet både att lära känna varandra och prova på en spännande kulturform.

Drakfesten äger rum den 25 maj klockan 12–15 på Citadellområdet i Landskrona. Evenemanget är gratis och öppet för alla.

Projektet Flyga drake drivs av Landskronas fritids- och kulturförvaltning och Hemslöjden, med stöd från Kulturrådet och Region Skåne.

Till arkivet