Annons

Haderian hadera sjöng Ranelid

– Bär ditt barn som den sista droppen vatten, skrev Björn Ranelid till Matilda Rue som lunchade på hotellet med yngsta dottern Julie när hon fick syn på författaren.

Björn Ranelid är en mästare på ord, såväl i tal som skrift. På måndagen gästade han Landskrona-Citadell-Rotarys lunchmöte på Hotel Öresund och han lämnade ingen oberörd.
Landskrona Direkts utsände kände sig rent av som en torktumlare i huvudet efter föredraget. Författaren blandade allvar med lagom klurig humor och som en röd tråd genom hela föreläsningen fanns ordets betydelse.

Annons
 

– Jag har aldrig svurit i hela mitt liv. Det är viktigt att vårda språket. Som det är idag så börjar språket likna vindrutetorkare. Man hör ofta “ja ba”, “du ba” och hemska ord som liksom och typ. Det är ord som ni aldrig hör mig yttra, sa han.

– Barnmorskor, sjuksköterskor, läkare och lärare är de viktigaste yrkena i hela världen, fick rotarianerna veta samtidigt som organisationen kammades medhårs.
– Jag säger aldrig nej till Rotary. Jag har säkert varit på 50 möten för jag vet hur mycket gott ni gör.

Efter att han sålt och signerat böcker fick Landskrona Direkt en pratstund med författaren som berättade om sina tankar om Landskrona.
– Jag brukar framhålla Landskrona för arkitekturen. Innerstaden här är extremt vacker. Många pratar om det som är negativt men jag är så trött på det. Precis som med Malmö så var det tufft för Landskrona när varven lades ner. Man måste vända på detta. Men så har man det där med segregationen. Det är mycket vi mot dom. Det är bekymmersamt.

Innan Björn Ranelid slog genom som författare var han en mycket duktig fotbollsspelare och har spelat i Malmö FF, Trelleborgs FF och Helsingborgs IF. Men BoIS har han inte lirat i.
– Det beror på att BoIS inte bad mig spela här. Men jag har spelat med Tommy Larsson som spelat i BoIS. Jag minns att jag spelade med Björn Friberg, Roland och Roy Andersson. Där var åtta landslagsspelare i Malmö FF.  Hade jag väntat ett år till så hade jag haft en helt annan karriär. Jag hade även en fantastisk förstasäsong i HIF. Men jag passade inte in i spelstilen. Jag ville dribbla och så var jag snabb.

De som känner till hur snacket går i omklädningsrummen undrar hur det lät när Björn Ranelid kom in.
– Jag gick aldrig in i den jargongen. Dom svär ju. Sen hade jag lite kul när dom satt där och skröt om sina kvinnor. Jag kunde ju knäckt dom på fem minuter. Men jag gör aldrig så. Jag lät dom hålla på. Vi hade väldigt roligt och jag tyckte om alla spelarna.

Inne på ämnet minns Björn Ranelid även Hasse Persson, som av många anses vara den bästa spelaren i BoIS genom tiderna.
– HP var en av Sveriges främste spelare. Vilket skott han hade på liggande boll, avslutade han, packade samman de få böcker som inte såldes och styrde kosan mot Österlen.
Kvar på parkeringen stod den omtumlade journalisten och funderade på hur det är möjligt att säga så många ord på bara en halvtimme. Skulle alla nertecknats hade det blivit en bok.

Och blir det en FredagEfterLunch så ska Flottarkärlek minsann vara med, Björn Ranelids finalnummer!

Björnen sägs vara en riktig enstöring. Sysslingarna inom människosläktet, Lind och Ranelid, må betraktas som rovdjur som kan bita ifrån. Det är dock mycket sällskapliga Björnar.

Landskrona Direkt testade om Björn Ranelid kunde hitta Landskronakopplingen i praktverket om Jussi Björling vilket han varit med och författat.
Mmmm…. det borde finnas flera kopplingar, funderade han.
– Ahhhh, har det något att göra med bilden, eller snarare målningen på omslaget? Jag trodde faktiskt att det var ett fotografi första gången jag såg det, sa författaren. Mycket riktigt. Det är den skicklige porträttmålaren Ann-Gerd Linander boendes i Landskrona som svarat för illustrationen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser