Stjärnglans på Mellodax

Ett gäng duktiga musiker som kommer att bjuda på ett pärlband av kända låtar när Kulturskolan värmer upp inför Eurovision Song Contest.

Imorgon, lördag,  är det dags för finalen i Eurovision Song Contest och för andra året tjuvstartar Kulturskolan dagen klockan 13.00 på Landskrona Teater med Mellodax. Ett femtiotal av skolans musikelever levererar ett pärlband av folkkära bidrag som figurerat genom åren. För den extra stjärnglansen står Mikael Jepson, som spelade gitarr i bandet The Ark, vilka vann Melodifestivalen 2007 med låten The Worrying Kind. Landskrona Direkt mötte två av banden som ska spela samt Mikael Jepson då de repade in låten.

Det är trångt i den lilla replokalen på torsdagseftermiddagen. Förutom instrument så är medlemmarna i banden Pompeii och Amme Band på plats för att repetera inför lördagens Mellodax. Mest pirrigt är det för killarna och tjejerna i Pompeii. På väg till lokalen är nämligen Mikael Jepson som ska spela låten The Worrying Kind tillsammans med bandet på lördag.
– Det ska bli jättekul men det är en svår låt, säger Natalie Hultgren som spelar keyboard i bandet.

Bandet hinner köra genom låten en gång innan Mikael Jepson kommer och han erkänner direkt att det kommer att bli lite av en utmaning även för honom.
– Jag har inte spelat låten sedan 2011 så jag är nog sämre än ni, säger han till bandet och skrattar.
– Du lär dig nog, svarar sångerskan Moa Kihlberg, innan de kör genom låten en gång för att testa.
Och visst låter det bra.

– Det var någon som spelade fel, var Mikael Jepsons första kommentar.
– Och det var nog jag, fortsatte han och den redan goda stämningen skruvades upp ytterligare.

Efter ett par genomgångar av såväl solo som hela låten så sitter den riktigt bra.
– Jag tycker det fungerade jättebra, säger Mikael Jepson och ser ut att trivas.
– Det känns gött att spela.

Just solot i låten är lite annorlunda mot originalet.
– Har du hittat på solot själv?, undrar Mikael Jepson.
– Bara lite. Jag följer melodin. Kan vi inte göra så att jag kör första delen av solot och så tar du andra, frågar gitarristen Felicia Gullstrand och  Mikael Jepson är  genast med på noterna.
– Det blir hur bra som helst.

Den rutinerade rockstjärnan berättar om hur det var när The Ark var på toppen av sin karriär och bland annat tävlade med The Worrying Kind i Eurovision Song Contest 2007 i Helsingfors, där de hamnade på 18:e plats.
– Vi repeterade åtta timmar varje dag under en veckas tid och det innebar att man kunde gå upp på scenen och riva loss hela repertoaren utan att tänka, säger han och skrattar åt minnet.

Idag tillbringar han dock betydligt mer tid åt tänkande i kombination med musicerande.
– Jag gör mycket nuförtiden men det mesta av min tid går till att göra musik till andra.

Repetitionen avslutas med en diskussion om scenkläder inför lördagen och här har bandet klart för sig vad som gäller.
– Du ska ha vitt på dig. Kanske inte allt men något måste vara vitt, instruerar Moa Kihlberg.
– Då blir det helvitt,  lovar Mikael Jepson.

För mer info om biljetter se www.landskrona.se/kulturskolan Evenemangskalender. Det går också att komma direkt till teatern där kassan öppnar kl.12.00 men för att säkra sin biljett rekommenderas förbokning.
– Alla schlagerälskare hälsas välkomna. Det kommer att bli massor av härlig musik av duktiga elever, en kväll att minnas och en perfekt uppvärmning inför kvällens tävling, säger Pinge Persson, musikelevernas lärare.

Pompeii betsår av Edvin Ralsgård, trummor, Vilja Skeppstedt, körsång, Moa Kihlberg, sång, Natalie Hultgren, keyboard, Felicia Gullstrand, gitarr samt Kim Persson, bas. Gäst Mikael Jepson, gitarr.
Amme Band var också på plats när Landskrona Direkt hälsade på. Dessa spela låten Tonight Again som framfördes av Guy Sebastian då Australien 2015 var med i Eurovision Song Contest för första gången. Bandet består av Alva Mahler, piano och sång Meja Engdahl Petersson, bas, Eric Siggelkow, gitarr Mia Kristine Lennert, trummor.
Mikael Jepson i samspråk med Felicia Gullstrand om gitarrsolot.

Avslutningsvis ett litet smakprov!

Till arkivet