Skänker stunder av glädje till cancersjuka barn

Sander och Gander underhöll i veckan på Barnsjukhuset i Lund.
Sander och Gander underhöll i veckan på Barnsjukhuset i Lund.

Den ideella föreningen Ökända förknippas mest med festivalen på Ven med samma namn. Vad många inte känner till är föreningens engagemang för cancersjuka barn. Varannan månad engagerar de någon typ av underhållare och bjuder dessa till barnsjukhuset i Lund och i torsdags förgyllde Sander och Gander tillvaron för en handfull cancersjuka barn och deras anhöriga.

– De har famliljedagar varje torsdag och vi försöker vara där varannan månad med underhållning, säger Alexander Redrin för Ökända.

Sander och Gander har varit på plats vid ett flertal tillfällen och få spelningar kan mäta sig med dessa.
– Det är en helt annan sak. Vi tar det mycket lugnare och det är mer avskalat, säger Stefan Andersson.

– Alexander kontaktade oss när vi spelade på kommunens jubileumsfest 2013 och vi tackade ja direkt. Sedan dess har vi varit där ett flertal gånger, säger Göran Andersson.

Idén att underhålla på barnsjukhuset i Lund fick Alexander Redrin av en vän.
– Han drabbades själv av cancer och var mycket illa däran. Men de lyckades bromsa sjukdomen och han blev till slut frisk. Och han berättade då om de cancersjuka barnen och att man borde göra något för att förgylla deras annars fruktansvärda tillvaro. Och såklart körde vi en gång och sedan var det bara att fortsätta, säger Alexander Redrin.

Göran Andersson berättar om känslan att kunna ge något till någon som verkligen har det tufft.
– Man kan vara helt slut efter en jobbdag. Men när man sedan varit där och kunnat ge barnen och deras syskon och föräldrar en stund av glädje, så mår man bra.

Ibland kan det dock bli riktigt jobbigt.
– Jag minns i början en liten flicka. Hon var jättedålig. Men när vi var där så glömde hon bort sin sjukdom för en stund. Men en vacker dag när vi kom dit så var hon borta. Det kändes oerhört tungt. Men samtidigt gav det mer kraft att anstränga sig. Därför har vi också som mål att kunna komma dit en gång i månaden framöver, säger Alexander Redrin.

Typen av underhållning varierar mycket.
– Det kan vara nästa vad som helst. En som är väldigt uppskattade är magikern David Persson. Han kan verkligen trollbinda barnen om uttrycket tillåts, säger Alexander Redrin.
– Och nästa gång Ökända gästar barnsjukhuset är den 15 juni. Då bjuder en tjej som heter Josefin på en teaterföreställning.

Göran Andersson, Stefan Andersson och Alexander Redrin fann varandra 2013 och har sedan dess hjälpts åt att sprida glädje bland sjuka barn.
Lite mer avskalat än vanligt är det när Sander och Gander uppträder på Barnsjukhuset även om det inte riktigt kan tyckas så på bilden.

Till arkivet