Annons

Foto som kommer närmre

Hanna Törnquists projekt Sebastian är ett starkt examensprojekt som man kan ta del av när Fridhems Fotolinje visar sin utställning Kom nära – Kom närmre på Nygatan.

Fridhems folkhögskolas Fotolinje har sedan i lördags visat sin examensutställning i en lokal på Nygatan. Idag är det sista chansen att se den. Passa på!

Annons
 

Lite i skymundan av helgens stora vernissage på konsthallen visar Fridhems ettåriga fotolinje en i stora delar självutlämnande elevutställning i en av de tomma affärslokalerna på Nygatan.

Fridhem i Svalöv är en av Sveriges största kulturfolkhögskolor och fotolinjen har genom åren försett oss med flera intressanta fotografer. Årets studenter tycks inte vara något undantag.

Kom nära, kom närmre som utställningen heter, visar verk av 15 av de 18 eleverna på fotolinjen. När Landskrona Direkt gästar utställningen på tisdagseftermiddagen är det Hanna Törnquist och Marika Nilsonne som ”vaktar”.
– Mitt projekt handlar om min 18-årige bror som är trans, säger Hanna Törnquist som visar en vardaglig svit bilder som tillsammans ger en stark och tänkvärd historia om den känsliga och sökande tonårslivets vedermödor. Vi får ta del av hennes bror Sebastians kamp att accepteras för den han är.
– Det handlar samtidigt om vår syskonrelation, säger hon med den ömhet som som bara en storasyster kan.

Under två månader har eleverna arbetat med projektet som utmynnat i utställningen och i detta ingår även att göra en ”dummy” till en fotobok. Ta en titt i dessa. Marika Nilsonnes är ett litet konstverk i sig.
– Under arbetets gång fann jag en dikt av Ann Jäderlund som jag gjorde min personliga tolkning av, säger hon som visar två bilder samt en video.
– Genom de rörliga bilderna samt stillbilderna försöker jag åskådliggöra vad som sker inom mig när jag läser dikten, säger hon och känslorna är starka och bilderna suggestiva.
– Jag tänkte kontakta Ann och be henne läsa in dikten för mig men insåg att jag ville ge min egen tolkning av den.

Idag klockan 15-19 har du chansen att ta del av de olika projekten som utöver ovan, bjuder på bland annat gatukök, skånska vykort, sista dansen ”starka” kvinnor, manliga kroppar, förälskelse och mycket annat. Ta vara på den. En andra chans ges i Malmö 24-26 maj.

Lite mer väsen än så här kan gott Fridhems Fotolinje göra när de bjuder in till examensutställning i Landskrona. Det är eleverna värda.

Marika Nilsonnes – Här inne är en personlig tolkning av en dikt Ann Jäderlund.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser