
Inrikesminister Anders Ygeman var en av besökarna när Krisberedskapsveckan uppmärksammades i Landskrona på tisdagen.
Just nu pågår Krisberedskapsveckan, en nationell kampanj som syftar till att få fler invånare uppmärksamma på vad man själva kan göra och bidra med vid allvarliga samhällsstörningar.
Landskrona stad arrangerade under ett par timmar på tisdagseftermiddagen ett krisberedskapsevenemang för allmänheten på den nya parkeringsplatsen framför Systembolaget.
På plats för att informera sig och se hur det hela förlöpte var landshövding Anneli Hultén samt inrikesminister Anders Ygeman, vilka bland annat provsmakade på nödvatten serverat av NSVA.
Säkerhetschef Anders Mårtensson och VA-ingenjör Dejan Tucakov visade upp NSVAs nödvattentankar och hur man kan hämta nödvatten med plastpåsar om man inte har plastdunkar eller PET-flaskor hemma.
– Idén med plastpåsarna fick jag i Asien. Påsarna, som är vanliga 5 liters fryspåsar är sterila och kostar 10 öre styck. Det är betydligt säkrare mer hygieniskt att lämna ut vatten i dessa än att låta personer själv tappa på egna medtagna kärl, menade Anders Mårtensson.
Inrikesminister Anders Ygeman, visade på såväl engagemang och stort intresse för de olika stationerna som fanns att besöka.
– Väldigt smart, ansåg han om NSVA:s anläggning och lät sig väl smakas av nödvattnet.
Anders Mårtensson tyckte att det var bra att ansvarig minister intresserar sig för och engagerar sig i kris- och beredskapsfrågor.
– Han verkade gediget intresserad när vi berättade om vår utrustning och våra nödvattenplaner, sa han innan det var dags att visa upp en tankbil som kunde trycksätta en ”viktig byggnad” med vatten.
– Då skruvar vi bort vattenmätaren och kopplar in oss. På så vis kan vi förse exempelvis en skola eller ett centralkök med vatten om något skulle inträffa.
Ministern vandrade runt och tog sedan en titt på det nya regionala ledningsfordonet som kört ner från sin stationeringsplats i Höör. En lastbil som ägs gemensamt av Skånes kommuner.
– Det är en imponerande mobil ledningscentral ni har här. Något liknade finns inte i Göteborg eller Stockholm, sa Anders Ygeman.
På plats och berättade om bilen var Joakim Ilmrud, operativ chef för räddningstjänsten i Höör och Hörby.
– Anledningen till att vi har den i Höör är att det då är lika långt till alla platser i Skåne.
Ledningsfordonet är i beredskap dygnet runt och är utrustat med alla de typer av kommunikationsmöjligheter som kan tänkas krävas i en nödsituation.
– Det är främst blåljus men även andra lokala myndigheter kan vi bistå. Här finns en fast stab på tre personer som medföljer och vi välkomnas med öppna armar när kommer, sa Joakim Ilmrud och berättade att man bland annat var på plats i Simrishamn vid storbranden som ödelade ett helt kvarter strax innan jul.
Vid Räddningstjänsten i Landskronas senaste tillskott på fordonsfronten stod brandman Niklas Winde och lät sig intervjuas av inrikesministern.
– Det vanligaste vi åker ut på är automatlarm och olyckor, sa han.
Just olyckorna på E6:an och de påföljande köerna är något som många upplever som ett ökande problem.
– Olyckorna har inte ökat. Däremot stänger vi av vägen när så sker för att skydda oss själva, förklarade Niklas Winde.
Anders Ygeman undrade hur han upplevde utsattheten i yrket och fick lugnade besked.
– Personligen har jag inte blivit utsatt för något. Kollegor har vid något enstaka tillfälle dock utsatts för raketbeskjutning, upplyste han.
Just att vara förberedd på olika scenarier som kan inträffa är viktigt menade inrikesministern och berättade om hur regeringen från och till övade.
– Det är jätteviktigt att öva. Allt kan vi naturligtvis inte öva på eller förutse, sa han och menade att myndigheternas beredskap var god vid terrorattentatet i Stockholm nyligen.
– Jag satt själv på tåget till Göteborg och vår kongress. Det var bara att kliva av och ta första bästa tillbaka. I den situation som följde hade vi dragit lärdom av händelserna i Oslo, berättade han.
– När man övar hittar man saker som man inte tänkt på tidigare.
Under de senaste veckorna har inte mindre än tre tungviktare ur regeringen synts i Landskrona, statsministern, justitieministern och nu inrikesministern, slump eller?
– Absolut inte. Så här års söker vi alla efter solen och den finns ju uppenbarligen här i Landskrona, avslutade Anders Ygeman med ett leende och uppenbarligen nöjd med vad han fått se.