Annons

Politisk chefredaktör om världsläget

Heidi Avellan gästade Landskrona-Citadell Rotaryklubbs måndagsträff på Hotel Öresund. Foto: Birger Olsson.

Heidi Avellan, politisk chefredaktör för Sydsvenskan-HD- LP,  gästade Landskrona-Citadell Rotaryklubb på måndagen och pratade om det politiska läget i Europa och världen i övrigt. Många medlemmar och gäster hade kommit till Hotell Öresund för att lyssna. Och de blev inte besvikna.
– Heidi bjöd på en intressant och klarsynt analys av situationen som den ser ut just nu, meddelar Birger Olsson.

Annons
 

I de nordiska länderna och flera östeuropeiska länder har det ett tag funnits ganska starka nationalistiska partier. Och i USA var valet av Trump en reaktion på globaliseringen enligt Heidi Avellan. I Storbritannien röstade man för utträde ur EU.
– Ryssland är grundnationalistiskt och Turkiet har en auktoritär regim som i viss mån också är islamistisk. Det Ryssland gjort i Ukraina är ett hot. Den ryska logiken innebär fara för de baltiska länderna, sa hon.

EU har inte mycket att sätta emot när vissa länder sparkar bakut menar Heidi Avellan. Men till de goda nyheterna räknade hon  genomförda val i Frankrike, Nederländerna och Österrike.
– Nationalismen är därför inte självklart på frammarsch och EU behövs mer än någonsin. Grundtanken med EU är att vi bygger välfärd och trygghet genom fredlig tillvaro.
 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser