Krisövning: Inrikesministern kommer

Även om Sverige är ett modernt land så krävs det bara några dagars strömavbrott för att mycket av det vi tar för givet ska sluta fungera. Värmen försvinner. Inget vatten i kranen. Internet går ner. Vid kriser har kommunen ett stort ansvar att upprätthålla samhällsviktiga funktioner och hjälpa de mest utsatta individerna. Därför är det viktigt att privatpersoner har en god beredskap för att kunna klara sig själva i några dagar.
Även om Sverige är ett modernt land så krävs det bara några dagars strömavbrott för att mycket av det vi tar för givet ska sluta fungera. Värmen försvinner. Inget vatten i kranen. Internet går ner. Vid kriser har kommunen ett stort ansvar att upprätthålla samhällsviktiga funktioner och hjälpa de mest utsatta individerna. Därför är det viktigt att privatpersoner har en god beredskap för att kunna klara sig själva i några dagar.

I dag startar den nationella Krisberedskapsveckan med olika aktiviteter runt om i Skåne. I morgon kommer inrikesminister Anders Ygeman tillsammans med landshövding Anneli Hulthén att ta del av Landskronas kampanjaktiviteter.

”Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?” heter kampanjen. Syftet med Krisberedskapsveckan är att väcka tankar om hushållens eget ansvar och beredskap. Hur kan man klara behovet av mat, vatten, värme och internet ifall viktiga samhällsfunktioner som el- och vattenförsörjning och telekommunikationer slås ut?

– Det här är kunskap som vi som invånarna behöver ha för att kunna förbereda sig och bidra aktivt vid en händelse, säger landshövding Anneli Hulthén.

De lokala arrangemangen under kampanjveckan syftar till att skapa en dialog med invånarna om hur kommunen påverkas vid en samhällsstörning och hur hushållen kan förbereda sig inför en händelse.

– Vi har alla en viktig roll i samhällets krisberedskap, säger Anneli Hulthén.

Runt om i Skåne genomförs en mängd olika kampanjaktiviteter. I Landskrona visar NSVA bland annat upp nödvattentankar. Även det regionala ledningsfordonet kommer att vara på plats samt frivilliga resursgruppen, som berättar hur man klarar sig i 72 timmar, utan stöd vid en kris. Landshövding Anneli Hulthén och inrikesminister Anders Ygeman besöker Landskrona stads aktiviteter den 9 maj.

Landskrona stad deltar under hela i krisberedskapsveckan fram till och med söndag den 14 maj.
Enligt en undersökning av MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) anser tre av fyra svenskar att det är viktigt med egen krisberedskap. Samtidigt uppger 40 procent av de tillfrågade att de inte vet hur man förbereder sig inför en samhällskris.

– Krisberedskapsveckan är till för att få oss medborgare att tänka över och planera för hur vi kan klara oss utan sådant som el, rinnande vatten, fungerande internet. Det tycker jag är bra. Vi har alla ett ansvar att se till att vi kan klara oss några dagar utan det vi idag tar för givet, säger Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Aktiviteter för allmänheten i Landskrona under krisberedskapsveckan:

  • Räddningstjänsten håller i Landskrona stads stafettkonto på Instagram med tips om krisberedskap och bilder från veckans aktiviteter.
  • 9 maj klockan 14.30–16.00: Räddningstjänsten utmanar i quiz om din krisberedskap. NSVA och frivilliga resursgruppen visar nödvattentankar. Landshövding Anneli Hulthén och inrikesminister Anders Ygeman på plats från. Trädgårdsgatan, Järnvägstorget.
  • 11 maj kl. 17.00–18.30: 72 timmar som gör skillnad. Civilförsvarsförbundet berättar om hur du förbättrar din krisberedskap. Stadsbiblioteket. 
  • 12 maj klockan 10.00–11.00: 72 timmar som gör skillnad. Civilförsvarsförbundet berättar om hur du förbättrar din krisberedskap. Stadsbiblioteket.
  • Under hela veckan kan man göra ett quiz på landskrona.se om krisberedskap med möjlighet att vinna ett pris som hjälper dig att stärka din krisberedskap.

Läs mer: Här kan du läsa mer om Krisberedskapsveckan

Landshövding Anneli Hulthén med en krislåda, med innehåll för att klara 72 timmar utan stöd. Foto: Ita Jablonska.
Inrikesminister Anders Ygeman gästar Landskrona under tisdagen. Här med stadsboken Landskrona i handen.

 

Till arkivet