Tyskar i turisttopp

Flest gästnätter har Landskrona i juli, då många turister också passar på att ta sig ett dopp på någon av Landskronas badplatser.
Flest gästnätter har Landskrona i juli, då många turister också passar på att ta sig ett dopp på någon av Landskronas badplatser.

Landskrona är ett populärt resmål bland tyskar. Under 2016 ökade antalet tyska gästnätter med 13 procent jämfört med 2015. Det visar en årsrapport från HUI Research AB.
De utländska gäster som dominerar i Landskrona kommer från Tyskland, Danmark, Nederländerna, Storbritannien och Norge. Semesteranläggningen Mötesplats Borstahusen är ett företag som medvetet prioriterat Tyskland.

– Utländska turister är vana vid moderna campingar med hög standard, en typ av camping som fortfarande är rätt ny i Sverige.  Jag tror att tyskarna gillar vårt nya koncept som är mer av en resort, med tillgång till exempelvis spa och golfbana, jämfört med den renodlade boendeanläggning som vi drev tidigare, säger Jonas Westerberg, vd för Mötesplats Borstahusen.

Totalt ökade antalet kommersiella gästnätter i Landskrona med tre procent förra året, från knappt 182 000 till knappt 188 000 gästnätter. Den totala turismomsättningen ökade med 8 procent, från 1 064 miljoner kronor till 1 152 miljoner kronor. I Skåne låg ökningen på tre procent.

Turismindex i Landskrona är oförändrat och ligger kvar på 73 av 100. Indexet är baserat på antalet kommersiella gästnätter i kommunen och antalet invånare. Ett index över 100 betyder att kommunen har fler gästnätter per capita än rikssnittet.
– Vi har mycket på gång för att locka ännu fler svenska och utländska besökare till Landskrona. SM-veckan 2018 och att stadens nya fyrstjärniga hotell vid Stadskajen står klart vid samma tid tror vi kommer att bidra ytterligare till att stärka Landskrona som destination, säger Anna Classon, chef för näringsliv och destination i Landskrona stad.

Juli är av naturliga skäl den månad som genererar flest gästnätter i Landskrona, drygt 25 000 gästnätter, följt av augusti månad som genererar knappt 21 000 gästnätter. Statistiken för 2016 visar en kraftig ökning i juli månad jämfört med 2015, motsvarande cirka 3 500 gästnätter.

Länderna som genererar flest utländska gästnätter i Landskrona

Tyskland, 10 614 gästnätter
Danmark, 6 888
Nederländerna, 3 198
Storbritannien, 2 491
Norge, 2 239

Till arkivet