Skapunkare på Europaturné

Death by Horse handlar mycket om attityd. Jim Sandberg, Tommy Erichson och Jahna Lund utgör tre fjärdedelar av bandet. Ola Svensson saknas på bilden.
Death by Horse handlar mycket om attityd. Jim Sandberg, Tommy Erichson och Jahna Lund utgör tre fjärdedelar av bandet. Ola Svensson saknas på bilden.

Du som är inne på FEL på fredagarna minns kanske vår intervju med sångerskan Jahna Lund i bandet Death by Horse för några veckor sedan. Nu har Landskrona Direkt träffat tre medlemmar i bandet, vilka just nu förbereder sig för en kort Europaturné.
– Jag minns den intervjun. Den var galen. Jag gillar sådana frågor, säger Jahna Lund och skrattar.

Vi befinner oss i en replokal som andas atmosfär. Låtlistor på väggarna och massor av instrument och kablar i något som kan liknas vid ett organiserat kaos. Det känns att vi är i ett rum där det skapas.
– Ofta har vi suttit hemma på våra kammare och snickrat musik och skickat till varandra. Och när vi sedan träffas här så river vi loss, säger Tommy Erichson som spelar bas i bandet.

Trummisen Jim Sandberg är dock den som oftast är i replokalen.
– När jag får filerna via nätet så brukar jag åka hit och sätta mig bakom trummorna så att jag har allt klart när vi ska repa. Här kan jag ju spela hur mycket jag vill, säger han och skrattar.

Bandets första riktiga spelning var på Malmöfestivalen 2015 och sedan dess har det blivit ett par mindre gig. Ett par prestigespelningar har de dock gjort. De var förband till Charta 77 på Babel nyligen och härom veckan deltog bandet i en tävling på anrika Nalen i Stockholm.

Men nu står de inför sin första riktiga turné. The Trojan Horse Tour. Den 7 maj spelar de I Warszawa och därefter väntar konserter i Prag, Nürnberg och Berlin.
– Totalt blir det sex spelningar på sex dagar. Det ska bli sjukt kul, säger Jahna Lund och det går inte att ta miste på entusiasmen.
– Det är inga stora ställen. Tvärtom och det gillar vi. I Nürnberg spelar vi på ett ställe som tar cirka 30 åskådare. Det blir tufft, intimt och nära. Dom  bästa spelningarna är dom som är knökfulla, säger Jahna Lund.

Bandet spelade på Indiansommar på Larvi koloniområde förra året men i år hoppas de att de får spela på karnevalen.
– Vi väntar på besked från arrangörerna. Det hade varit grymt kul, säger sångerskan.

När man lyssnar till bandets låtar och ska försöka placera dom i ett fack så kommer punken först upp. Ska-influerad punk.
– Det finns ett tänk i punken plus känsla och energi. Det är bara att kötta, skattar Jahna Lund.

Efter den korta turnén hoppas bandet på att få gott om spelningar i sommar. Sedan väntar ett skivsläpp till hösten.
– Vi var lite sent på att kontakta festivaler och liknande men vi hoppas få plats på några. Sedan kommer vi att tillbringa en hel del av sommaren med att mixa ihop vår andra platta som förhoppningsvis kommer ut i höst. I ett längre perspektiv vill vi kunna leva på detta. Att spela musik på heltid är plan A. Plan B är att jobba som vanligt, säger Tommy Erichson.
– Jag ser mycket fram emot skivan. Den första var helt ok men den nya kommer att bli grymt bra, avslutar Jahna Lund.

Läs intervjun med Jahna Lund på FEL som publicerades vecka 6 2017.

 

Till arkivet