133 konstnärer bjuder in till spännande konstmöten

Nedräkningen har startat. På fredag morgon kl 10.00 öppnar 133 konstnärer dörrarna till sina ateljéer och hälsar dig välkommen. Samtidigt öppnar samlingsutställningen i Landskrona Konsthall.
Nedräkningen har startat. På fredag morgon kl 10.00 öppnar 133 konstnärer dörrarna till sina ateljéer och hälsar dig välkommen.
Samtidigt öppnar samlingsutställningen i Landskrona Konsthall.

Något färre konstnärer än vanligt hälsar välkommen till Konstrundan i Nordvästra Skåne.
Landskrona konsthall står även i år värd för samlingsutställningen när landets största konstrunda går av stapeln under påsken och den efterföljande veckan. På plats kan man se verk av de 133 medverkande konstnärerna.

Landskrona konsthall, omgiven av en park i formidabel vårskrud är i år fantastiskt tilltalande även invändigt. Nordvästra Skånes Konstnärsförening har skapat en samlingsutställning det kommer att pratats om i påsk. Att det i år är 15-20 färre deltagande konstnärer i Konstrundan än normalt, har skapat luft i hallen. Luft finns även bakom konstverken som stilfullt hängts i smakfulla färgkonstellationer  med en lite distanskloss bakom varje tavla som ger verken ytterligare en liten dimension. Trendsättande.

Konstrundan har vuxit till att bli ett av Sveriges största konstevenemang. Med 22 år i bagaget är det med start på Långfredag dags för den 23:e upplagan. Landskrona Direkt stämde i veckan träff med Eva Sjöstedt och Elizabeth Tyler två av föreningens medlemmar från Landskrona.
De båda konstnärerna brukar under den dryga veckan som festligheterna pågår gästas av i runda svängar 1500 besökare vardera i sina hem tillika ateljéer.
– Jag brukar få kritik för att jag skyltar upp dåligt, säger Eva Sjöstedt som bor granne med konsthallen, strax över bron in till Citadellet.
– Jag kan knappt ta emot alla som kommer, ursäktar hon med ett leende.

Elizabeth Tyler berättar om ett samtal hon fick nyligen.
På displayen visades ett Stockholmsnummer och en kvinna presenterade sig som att hon ringde från en resebyrå och frågade om hon störde.
– ”Ja, det gör du!”, svarade jag övertygad om att det var en försäljare.
– Jag sa att jag inte var intresserad av att köpa någon resa. Då svarade hon att hon just arrangerat en buss med 52 personer som ville besöka mig under Konstrundan.” Jaså, oj då. Välkomna!”, fick jag finna mig och svara, berättar Elizabeth Tyler och skrattar.

Det är med en viss andakt vi träder in i samlingsutställningen och det första vi möts av är följaktligen också en litet minnesbord och verk av de tre konstnärerna Ulla Hurtig A:son, Ingalill Forssberg och Gunnel Olsson som gått ur tiden under det gångna året.

Vi stannar till framför Eva Sjöstedts verk i blandteknik ”Focus.. BeAware..”
– Titeln gäller väldigt mycket. Alltid. Det gäller att stanna upp och fokusera, säger hon och menar att det man ser vid första anblicken inte alltid är det bestående.
– Jag brukar hänga mina nya verk vid telefonen så kan jag betrakta om något mer behöver göras när jag pratar, säger Elizabeth Tyler.

Elizabeth Tyler som vi lärt känna genom hennes fantastiska akvareller visar i konsthallen upp den ståtliga akrylmålningen ”Swirling Sea”.
– Havet inspirerar mig och denna är från ett stormigt Borstahusen, säger hon och pekar på tången.
– Så färggrann är tången bara under en kort tid då den spolats upp på land.

Eva Sjöstedt berättar om sitt verk och sitt konstnärskap. Vill du höra vad hon har att säga om detta kan du besöka henne under Konstrunda på Slottet 3 strax intill konsthallen.
Havet betyder mycket för ensamseglaren Elizabeth Tyler som man under Konstrundan hittar hemma i Borstahusen.
– Jag försöker hälsa på alla som gästar mig under Konstrunda, säger hon.
I år öppnar 133 konstnärer upp sina ateljéer och bjuder in till spännande konstmöten. Den gemensamma samlingsutställningen som innehåller ett verk av vardera medverkande konstnär finns i Landskrona konsthall. I år debuterar fyra konstnärer. En av dessa är fotograf Thor-Björn Johansson från Landskrona vars silvergelantionfotografi ”Trappan” , återfinns överst till vänster i bild. – Till en fotograf ger man beröm och säger att hans foto är som en målning. Till mig säger de att mina målningar är som fotografier,säger Elizabeth Tyler.
Två konstnärer som ser fram emot spännande möte i påsk.
Konstnär Ullastina Larsson med make Rune skyltar upp så att besökare kan hitta hem till henne på Plorren under Konstrundan.

Till arkivet