Annons

Fem tuffa dagar i politikens tjänst

Mercide Özer och Jenny Tillander är på väg till Göteborg och den stundade partikongressen för Socialdemokraterna.

Under fem hektiska dagar strax innan påsk ska Mecide Özer och Jenny Tillander från Landskrona vara med och forma den framtida socialdemokratiska politiken. 

Annons
 

Socialdemokraternas partikongress 2017 går av stapeln på Svenska Mässan i Göteborg den 8 -12 april. Landskrona arbetarekommun representeras av Mecide Özer och Jenny Tillander. På plats kommer även kommunalråd Jonas Esbjörnsson att vara.
– Jag är dock inte ombud utan på plats i egenskap av kommunalråd, säger Jonas Esbjörnsson.
– Min ambition är att träffa partiledning och ministrar för att prata om Landskrona. Jag har också bestämt träff med Kunskapsskolan, som gissar jag, är nyfikna på hur vi ser på vinstuttag i skolan, säger han.
Under partikongressen stakar ombuden ut den politik som ska gälla för partiet fram till nästa  kongress. Socialdemokraterna i Landskrona har lämnat in två motioner som man hoppas få gehör för.
– Den ena gäller jobb och utbildning, säger Jenny Tillander, nyvald ordförande i Arbetarkommunen samt ett av två ombud från Landskrona på årets kongress.
– Vi vill bland mycket annat införa ett friår för studier på Komvux och högskola samt dubbla Kunskapslyftet i Sverige, säger hon och som ombudsman på IF Metall vurmar hon för jobbfrågor och anser att motionen handlar mycket om just detta.
– Det är en väldigt bred fråga som ytterst handlar om att få folk i arbete. Det är också en integrationsfråga.

Den andra motionen handlar om de konsekvenser som följde i kölvattnet efter att apoteksmarknaden privatiserades.
– En återgång till ett statligt monopol av apoteksverksamheten är ekonomiskt orealistiskt och därför föreslår vi i Landskrona att vi socialdemokrater arbetar för att styra upp och reglera apoteksmarknaden så att man kan garantera apoteksservice i hela landet, säger Mecide Özer.

Av kongressens 350 ombud kommer två från Landskrona.  Faktum är att 55 procent av ombuden är kvinnor så parollen ”varannan damernas” kanske snart får ändras. Långa arbetspass är att vänta. Varje dag finns programpunkter inlagda till efter midnatt men så ska också 2000 motioner betas av.

Senast var den hetaste frågan på partikongressen den stora flyktingströmmen.
Frågan är vad som kommer att debatteras flitigast så här ett år innan valet.
– Jag tror att mycket kommer att handla om hur vi ska få folk i arbete, säger Jenny Tillander.
– Jag håller med. Sedan tror jag även att integrationen kommer att diskuteras livligt, avslutar Mecide Özer.

Om Jenny och Mercide

Namn: Jenny Tillander
Uppdrag: Ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, kommunstyrelsens arbetsutskott, krisledningsnämnden samt suppleant för ombud i Landskrona Stadsutveckling AB. Även vice ordförande i Ventrafiken samt ombudsman för IF Metall.
Politiskt aktiv sedan: Början av 2000-talet
Hjärtefråga: Jobben

Namn: Mecide Özer
Uppdrag: Ledamot i kommunfullmäktige, Landskronahem och Stiftelsen Kaptensgårdens samlingar samt vice ordförande i räddningsnämnden.
Politiskt aktiv sedan: 2002
Hjärtefråga: Integrationen

En kommentar till "Fem tuffa dagar i politikens tjänst"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Redo för fyra nya år i den politiska hetluften

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser