Premiär för nyskrivna sånger och psalmer

Fem sånger hade ”världspremiär” i Johannesmässan, S:t Johannes kyrka, på reformationsdagen. Mässan vänder sig till alla åldrar men sätter särskilt fokus på barnen. Foto: Carina Brink
Fem sånger hade ”världspremiär” i Johannesmässan, S:t Johannes kyrka, på reformationsdagen. Mässan vänder sig till alla åldrar men sätter särskilt fokus på barnen. Foto: Carina Brink

Landskrona församling har tagit sig en funderare på genusperspektivet i mässor och gudstjänster.
– Vi upptäckte bland annat att vi inte hade någon sång om kvinnor i bibeln, säger Carina Brink, präst. Med tanke på detta beställde församlingen fem specialkomponerade kyrkosånger av kompositören och musikern Karin Runow. Sångerna premiärsjöngs i Johannesmässan på reformationsdagen.

En premiär i mindre skala blev det i S:t Johannes kyrka på reformationsdagen när kompositören Karin Runows nya psalmer och sånger presenterades i mässan.

Ett undervisningsprojekt som genomfördes i Lunds stift gav Landskrona församling möjlighet att beställa fem nya sånger, skrivna av musikern och kompositören Karin Runow.
-Vi har länge saknat sånger med ett inkluderande språk och mångfaldsperspektiv, säger Carina Brink, präst.

Barn och unga
Landskrona församling valde att satsa på sånger för barn och unga. På reformationsdagen sjöngs de för första gången i Johannesmässan, en mässa för alla åldrar där barnen är i fokus.

– Inom undervisningsprojektets ram har vi fått möjlighet att gå igenom vårt gudstjänstmaterial och fundera över de bilder och böcker som vi använder – vilka syns på bilderna? Vi upptäckte bland annat att vi inte hade någon sång om kvinnor i bibeln, säger Carina Brink. Något som nu alltså är åtgärdat.

Än så länge är det bara Landskrona församling som använder Karin Runows kyrksånger.
-Vi har fått en ny ”Barnens sång” och en specifik sång som ska sjungas när barnen dukar nattvardsbordet. Karin är bra på att hitta ett inkluderande språk och musiken är en del av helheten i mässan, avslutar Carina Brink.

Carina Brink, präst, som leder Johannesmässan i samarbete med musiker och pedagog. Foto: Hjördis Thelander

Här en video från Lunds stift som visar premiären i S:t Johannes kyrka:

Firande av reformationsdagen, S:t Johannes kyrka, Landskrona from Lunds stift, Svenska kyrkan on Vimeo.

Till arkivet