De har skapat två av årets snyggaste böcker

Idén till "Reglor för Trädgårdskonsten" fick Karin och Christer Strandberg redan 1989 när de arbetade med en bok till fotograf Claës Lewenhaupt. Nu kan paret njuta av de båda böckerna.
Idén till Reglor för Trädgårdskonsten fick Karin och Christer Strandberg redan 1989 när de arbetade med en bok till fotograf Claës Lewenhaupt. Nu kan paret njuta av de båda böckerna.

Christer och Karin Strandberg blev dubbelt belönade när det hölls vernissage för Svensk bokkonst 2016 på Kungliga biblioteket i Humlegården i Stockholm på torsdagskvällen.

I hörsalen på Kungliga biblioteket presenterades igår de 25 vinnarna i Svensk bokkonst 2016.
Två av de vinnande böckerna har formgivits och fått sin originalproduktion av paret Christer och Karin Strandberg från Landskrona.

BoIS-bibeln ”Ett fotbollslags historia” av Åke Jönsson prisades med motiveringen.
”Juryn gör vågen för detta oväntade omslag till en klassiskt typograferad faktabok som låter Landskrona BoIS ta plats i bokhyllan. Fin grafisk referens till BoIS fotbollströja i en historisk skildring som bryter mot sportboks-förväntningarna.”

Den andra boken som paret Strandberg fick pris för är ett långdraget projekt.
– ”Reglor för Trädgårdskonsten” gjorde jag en ”dummy” på redan 1997 och den har väl plockats fram vart femte år för ett korrektur, säger Christer Strandberg.

Johannes Gernandt var akademiträdgårdsmästare i Lund 1808-1828. År 1837 skrev han Reglor för Trädgårdskonsten, grundade på mångårig praktik af J. Gernandt, som nu nästan 180 år senare för första gången publicerats i sin helhet.
– Det är naturligtvis svårt att få finansiering för en sådan bok men till sist lyckades Lunds botaniska trädgård få  fram medel.

”En trädgårdsmästares manus och illustrationer som aldrig gavs ut lyfts här fram i en bok med avlångt planschvänligt format och snygg typografi. Under ett jordlager av grov, färgad försätts pulserar en balanserad rytm mellan faksimil, textsidor och botaniska färgplanscher. Ett plus för det typografiska omslaget.”, skriver juryn i sitt utlåtande.

Svensk Bokkonst grundades år 1933 och är idag en ideell förening som ska stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. För att fullfölja denna ambition utser man årligen 25 föredömligt producerade böcker och pekar därmed på goda förebilder.

Genom åren har Christer och Karin Strandberg lyckats få ett tiotal Bokkonst-priser för sina dryga 100 bokproduktioner.

Christer Strandberg gläds åt årets priser och tycker att juryns favorit bland de 25 vinnarna, ”I köket hos Maj” av Kristina Sandberg och Lotta Kühlhorn, är rätt vinnare.
Det är en mycket intressant bok, tillstår han och visar vilket bokprojekt som just nu ligger i datorn.
– Vi är halvvägs komna med Lena Carlssons kommande bok om Selma Lagerlöfs och Sophie Elkans resor, säger han och scrollar genom sidorna och visar på unika fotografier som de båda damerna tagit blandat med ”köpebilder” från sevärdheterna som paret besökte under den åtta månader långa resan.
– Bilderna är inte särdeles bra men mycket intressanta. Möjligen blir de något mer konstnärliga om man drar upp i större format. Skärpan sitter inte alltid där men där är trots all något visst med dem, funderar Christer Strandberg och visar en bild på kameran som Selma Lagerlöf hade.
– Det är inte så lätt att ta skarpa bilder med en sån, säger han och skrattar.

Maths Heuman som startade upp ett förlag enkom för att BoIS jubileumsbok skulle kunna ges ut, var på plats på Kungliga biblioteket och fick motta diplomet som förkunnar att bokproduktionen tillhör en av fjolårets 25 snyggaste böcker alla kategorier.

 

Ett fotbollslags historia

Författare: Åke Jönsson
Illustratör/Fotograf/Konstnär: Roland Bengtsson, Britt Marie Olsson, Landskrona Museum m.fl.
Förlagsredaktör: Maths Heuman
Formgivare och layout: Christer Strandberg
Originalproduktion: Karin Strandberg
Repro och tryckeri: Göteborgstryckeriet
Bokbinderi: Förlagshuset Nordens Grafiska
Förlag: Maths Heumans Förlag AB

Reglor för Trädgårdskonsten
Författare och illustratör: Johannes Gernandt
Utgivare och förlagsredaktör: Marie Widén och Lennart Engstrand
Formgivare: Christer Strandberg
Originalproduktion: Karin Strandberg
Layout: Christer Strandberg och Karin Strandberg
Repro: JK Morris
Tryckeri och bokbinderi: Printer Trento
Förlag: Bokförlaget Arena

Till arkivet