Landskronamodell lockade Björklund

Torkild Strandberg,
Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg, ordningsvakt Jenny Vrbanic Hansson, partiledare Jan Björklund och Markus Johansson från Bevakningsgruppen diskuterar Landskronamodellen.

Liberalerna i Malmö motionerar idag om att Malmö ska inspireras av Landskronas trygghetsvakter. Landskronamodellen var också anledningen till att partiets ledare Jan Björklund idag på förmiddagen gjorde en blixtvisit i staden.

– Jodå. Jag vet vem du är. I Stockholm kallar vi dig JennyVakt, sa Jan Björklund, partiledare för Liberalerna när han sträckte fram handen för att hälsa på Jenny Vrbanic Hansson.

Den gångna helgen gjorde Jan Björklund ett nationellt utspel om att på kort sikt sätta in 2000 trygghetsvakter i avvaktan på fler poliser och detta med riktade statliga pengar till kommunerna. På fem till sju års sikt vill partiet se att dagens poliskår på 20 000 vuxit till 25 000.

I samband med att partiledaren på torsdagen skulle delta i en EU-debatt i Lund passade han på att göra ett snabbt besök i Landskrona för att träffa Jenny Vrbanic Hansson. Jenny som utöver sitt arbete som specialpedagog på Möllebackskolan på Ven gjort sig känd som en ytterst populär ordningsvakt hos såväl kollegor som kroggäster.
– Jag var nästa helt oförberedd. Men det är klart jag ställer upp och berättar om Landskronamodellen. Den är het nu, säger hon och gläds åt att hennes smeknamn nått hela vägen upp i riksdagen.
– Jag är JennyVakt med de flesta. Det är ofta så jag presenterar mig, säger hon med ett leende.

Landskronamodellen tillkom i ett läge då staden var underbemannad på poliser och situationen mer eller mindre tvingade fram en lösning.
–  Kort kan man säga att det handlar om att bygga relationer. Det är ett förhållningssätt och samarbete som vi har mellan varandra, väktare, poliser och ordningsvakter. Det handlar också om vårt  bemötande mot medborgarna, säger hon och ett nytt smittande leende sprider sig över ansiktet.

Mindre muskler och mer skratt skulle man kunna säga.
– Ja, jag tror inte på våld. I det yttersta läget så måste branden kanske släckas med det men annars handlar det helt om förebyggande insatser. Att bygga relationer är facit, säger hon och menar att man måste ge det tid om man vill lyckas. Landskronamodellen är ett förhållningssätt.
– Det finns ett klimat och en kultur i andra städer där polis och ordningsvakter inte bemöter varandra som vi gör här. Då blir det svårare.

Jan Björklund undrade hur ett kvällspass kunde se ut i Landskrona.
– Vi tittar i parkerna och runt skolorna. När krogarna stänger ska gästerna känna sig trygga så vi håller koll på stråken som leder från centrum, berättar hon.

Frågan är om Jenny Vrbanic Hansson som till vardags arbetar som specialpedagog rent av är redo att ge sig ut och föreläsa och berätta om Landskronamodellen.
– Självklart är jag det. Det är ju så här polis, väktare och ordningsvakter ska arbeta.

Vad tycker hon då om liberalernas förslag 2000 trygghetsvakter?
Man måste ha klart för sig att detta inte är någon quickfix. Jag är för dåligt insatt i förslaget för att uttala mig. Jag är inte Liberal men Janne var sympatisk och läcker, avslutar JennyVakt med en blinkning.

Till arkivet