Jenny Engdahl får hedersmedalj

Jenny Engdahl är mycket stolt och glad över att ha tilldelats Landskrona stads hedersmedalj 2017.
Jenny Engdahl är mycket stolt och glad över att ha tilldelats Landskrona stads hedersmedalj 2017.
Jenny Engdahl är mycket stolt och glad över att ha tilldelats Landskrona stads hedersmedalj 2017.
Jenny Engdahl är mycket stolt och glad över att ha tilldelats Landskrona stads hedersmedalj 2017.

Mottagaren av Landskrona stads hedersmedalj 2017 presenterades i Albanoskolans gymnastikhall på måndagen. Med tanke på var presskonferensen hölls var det ingen överraskning att mottagaren av hedersmedaljen var Jenny Engdahl, eldsjälen i Landskrona Kvinnliga gymnastikförening.

Av de 60 personer som sedan starten 1969 erhållit Landskrona stads hedersmedalj så är 50 män. Därför var kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt extra glad när hon presenterade Jenny Engdahl som den tionde kvinnan som får utmärkelsen.
– Jenny har gjort, och gör ett fantastiskt jobb för föreningslivet och de flickor som tränar och tävlar så flitigt, sa hon i samband med presskonferensen.

Jenny Engdahl, som prisats många gånger för sitt engagemang, blev dock överraskad över att just hon fått hedersmedaljen.
– När Gunlög ringde mig så trodde jag att de ville att vi skulle vara med på någon uppvisning eller något. Därför var jag tvungen att sätta mig ner när jag fick beskedet. Jag är rörd, glad och mycket stolt, säger Jenny Engdahl och skrattar.

Och det var med tårar i ögonen som hon tog emot en stor blombukett samtidigt som följande motivering lästes upp av Gunlög Stenfelt.
”Hennes ledarskap har skapat flera generationer gymnaster som gett föreningen stora framgångar både nationellt och internationellt. Hon är dessutom en karismatisk förebild för unga kvinnor eftersom hon har mycket pondus och samtidigt ett stort hjärta.”

Och visst är hon engagerad. Minst 15 timmar i veckan tillbringar hon i Albanoskolans gymnastikhall tillsammans med sina adepter. Men det blir även en hel del resande land och rike runt. Inte minst den närmaste tiden.
– På onsdag åker vi några stycken till Aten där det ska tävlas. Sedan är vi hemma en dag innan kosan styrs till Bukarest. Efter det är vi hemma fyra dagar för att sedan åka till Örnsköldsvik för tävlingar där, säger hon och skrattar.

På frågan hur en så liten klubb har resurser att resa så mycket är svaret enkelt.
– De absolut bästa har ett par sponsorer men sedan är det föräldrarna som ställer upp. Det är mycket uppoffring här, säger Jenny Engdahl.
– Om vi tar de bästa, drar de in två sponsorer som lägger vars tiotusen så kan de göra fyra resor. Och det är just resorna till öststater som gör att de kan utvecklas.

Landskrona Kvinnliga GF tillhör de bästa föreningarna som utövar rytmisk gymnastik i landet och Jenny Engdahl spänner bågen högt inför framtiden.
– OS i Tokyo ligger för nära men 2024 hoppas jag att någon av våra gymnaster kan vara med. Då går en dröm i uppfyllelse, avslutar Jenny Engdahl.

Till arkivet