Annons

Ny kör för killar

Organisten och körledaren Dag Videke bjuder nu in killar med glimten i ögat, som tycker om musik till Sofia Albertina Goss & Herrkör, som startar upp i höst. På bilden leder han Oratoriekör, en blandad kör med över 40 avancerade sångare och en krävande repertoar. Foto: Hjördis Thelander.

Till hösten startas en ny kör i Landskrona församling. En kör enbart för killar, Sofia Albertina Gosskör & Herrkör.

Annons
 

Ledare för kören är Dag Videke, organist och körledare i Landskrona församling.
En kör bara för män och killar – hur tänker du kring detta?
– Kören är en förberedelse för livet, säger Dag Videke.
– Speciellt de unga killarna kommer att få träna teambuilding och teamwork och att lära sig att föra sig och agera representativt. Herrarna i kören kan ses som förebilder för de yngre.

Vilken repertoar har en sådan kör?
– Kören sjunger både i lättsamma, högtidliga, underhållande och allvarliga sammanhang. Detta ställer krav på sångarna, men vänjer dem också vid livets skiftningar. Det är fortfarande relativt sällsynt med denna typ av kör och därför kommer kören förmodligen få nationell uppmärksamhet som unik utvecklingsmöjlighet för killars sång.

Kören har som huvuduppgift att ansvara för körmusiken vid gudstjänster i Sofia Albertina kyrka, en viktig uppgift som ansluter körer som Londons St Paul’s Cathedral Choir och Uppsala Domkyrkas Gosskör.

Modellen för kören är en så kallad ”Engelsk Gosskör och Herrkör”. Körverksamheten består av tre delkörer som repeterar separat – gossar för sig, herrar för sig och så ”Storkören” där gossar och herrar möts en gång i veckan.

Samtidigt startas en aspirantkör.
– I Aspirantkören får killar på ett lekfullt och lättsamt sätt lära sig grunderna i musik, sång och köruppförande. När killarna känner sig mogna kan de göra audition till Gosskören.

Gosskören:
I gosskören sjunger killarna i diskantläge (från cirka 8 år). Det är killar som är redo att satsa lite extra på musiken. Ensamma eller tillsammans med Herrkören ansvarar Gosskören för musik vid större högtider, vilket ställer speciella krav på koncentration och uppförande. Gosskören repeterar separat och tillsammans med Herrkören vilket betyder repetition två gånger i veckan.

Herrkören:
Från målbrottstiden sjunger här körens countertenorer, tenorer och basar. Herrkören sjunger både egen repertoar och tillsammans med Gosskören. Herrkören repeterar också två gånger i veckan.

– Vi kommer inte att söka efter proffssångare och solister, utan killar med glimten i ögat som tycker om musik. Vi söker efter killar som gillar utmaningar och som inte är rädda att jobba lite extra. Det är viktigt att man är en lagspelare! Man söker till kören genom audition, säger Dag Videke och utlovar att dessa kommer att vara glada och avslappnade.

Under auditionen får man en gratis sånglektion och de sökande kommer att gå därifrån med energi och insikter. Tillsammans med körledaren Dag Videke upptäcker de mer av sin röst och vågar tänja på gränserna.

Andra hälften av augusti bjuds alla killar i åldern 9-12 år in för audition.

Man kan anmäla sitt intresse redan i maj när förberedelser för köruppstarten drar igång.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser