Annons

Skolan bjuder på frukost

Samhällseleverna Sadina Imamovíc, Sanaa Haji och Sara Jejo uppskattar en gemensam frukost innan dagens skolarbete tar vid.

Med start förra veckan serveras det två dagar i veckan frukost till eleverna på gymnasieskolan i Landskrona.

Annons
 

Klockan 7.40 i morse stod frukosten serverad i matsalen på gymnasieskolan. Småsömniga men med ett artigt ”god morgon” på läpparna stövlade eleverna in i matsalen för att förse sig med smörgås, fil och flingor samt en kopp kaffe.
– Initiativet kommer från eleverna och vi i skolledningen ser positivt på alla förslag som främjar god hälsa och goda prestationer i skolan, säger Linda Klang, biträdande rektor på skolan som till höst kommer att hetta Öresundsgymnasiet.
– Frukostserveringen är ett bra tillfälle för våra elever att sitta ner och prata med sina lärare om annat än skolarbete.

– Jag har varit här i fem veckor nu, berättar Linda Klang som startat sitt arbete på skolan med att fråga eleverna vad skolledningen kan bidra med för att öka trivseln och få fler att välja att gå på gymnasiet i Landskrona.
– Frukost, en kaffemaskin och mysigare möbler är förslag som hittills kommit in. Vi har satt upp ett pingisbord som redan är väl använt, säger hon och menar att med ökad trivsel kommer också prestationerna och högre närvaro.
– Vi ser gärna att eleverna vill hänga på skolan.

Sistaårseleverna Sadina Imamovíc, Sanaa Haji och Sara Jejo uppskattar initiativet med frukosten.
– Får man önska, hade lite juice, yoghurt och socker till kaffet och filen suttit fint, säger tjejerna som också kommer med ett konkret tips på hur skolan borde arbeta mer aktivt för att öka gemenskapen på skolan.
– Trots att vi går sista året så känns det som att alla i klassen ännu inte riktigt pratar med varandra. Gemenskapen i klasserna hade blivit bättre om vi haft fler aktiviteter. Gärna utflykter typ dem vi hade på grundskolan.

Försöket med frukosten kommer att pågå terminen ut.
– Faller det väl ut ser jag inga hinder för en fortsättning, säger Linda Klang.

Gymnasieskolan i Landskrona står inför förändringar.
– Till höst blir vi en gymnasieskola. Vi kommer till dess att bygga om entrén till skolan men även bygga en ny matsal samt göra en del andra förändringar. Det är viktigt med samlokaliseringen.

Linda Klang är en av tre biträdande rektorer på skolan och hon kommer närmst från en tjänst i Lund.
– Där arbetade vi mycket ämnesövergripande. Jag ser flera pedagogiska vinster med metoden. Att vi nu är tre biträdande rektorer är också bra för ett elevnära förhållningssätt.

Biträdande rektor Linda Klang tar lite mjölk i kaffet och passar samtidigt på att småprata lite med eleverna.

Aldaa Othman uppskattar att skolan serverar en näringsrik frukost.

Fram till 8.30 serveras frukosten på gymnasieskolan och eleverna trillar in lite efterhand och kan ta ett snack med sina lärare.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser