Classical Brothers – viral succé i Rumänien

Sebastian Swärd och Daniel Glantz-Persson som Classical Brothers i en rumänsk TV-show.
Sebastian Swärd och Daniel Glantz-Persson som Classical Brothers i en rumänsk TV-show.

Som vi skrivit tidigare reste humorduon Daniel Glantz-Persson och Sebastian Swärd ner till Rumänien för tv-inspelning av humortävlingen iUmor. I tävlingen deltog de som Classical Brothers (tidigare Pianopågarna) där de spelar piano utan händer.

Trots stående ovationer och lovord från juryn, blev det efter söndagskvällens sändning, klart att duon inte gått vidare till den stora finalen i programmet. När tittarna skulle rösta mellan fem akter som gått vidare räckte inte rösterna hela vägen och standup-komikern John Stern knep finalplatsen. Den skånska duon kan dock glädjas åt en ny viral succé på nätet med flerahundratusentals visningar på YouTube.
– Hela äventyret har känts som en bubbla. När vi kom hem från Rumänien efter inspelningen så kändes det som att det aldrig hade hänt. Att man bara ville berätta för hela världen men ingen visste vad vi egentligen precis varit med om. Vi är jättenöjda med vår insats och kommer fira oavsett, säger Daniel Glantz-Persson.

– Det är en märklig upplevelse, att gå från ett litet spex i skolan till Rumänsk-primetime-TV. Det här kommer vi sent glömma, säger Sebastian Swärd.

Under sin audition på plats i Bukarest fick duon fina lovord av juryn. Kanske mest från Bendeac, en av Rumäniens mest populära komiker, som förklarade att han följt duons resa på YouTube sedan tidigare och önskat att någon gång få se akten live. Delia som är Rumäniens kanske mest populära artist för tillfället, bjöd in duon till att vara hennes mellanakt på henneskommande konserter i Rumänien.
– Helt ärligt så var det surrealistiskt att höra juryns feedback. Vi var inte särskilt nervösa innan vi skulle på scen, men vi visste verkligen inte vad de skulle tycka i och med att vi befann oss i ett annat land med andra kulturer än vad vi kanske är vana vid, säger Daniel Glantz-Persson.

Under måndagen lades klippet på Classical Brothers audition upp på tv-programmets YouTube-kanal och har under ett dygn nått 240 000 visningar.
– Ja, vad ska man säga, vi är sjukt glada att folk fortsätter uppskatta vårt nummer. Vi gjorde några justeringar i framträdandet inför den här inspelningen och det föll väl ut, förklarar Sebastian Swärd.

Nu återstår det att se var och när vi får se humorduon igen.
– Vi får se! Detta har ju varit en grej vi gjorde på skämt när vi gick i skolan, men att uppträda i en japansk tv-show hade ju varit drömmen, skrattar Daniel Glantz-Persson.

Till arkivet