Annons

SM i paradressyr på Viarp

Vid den nyligen avverkade Ryttargalan prisades 16-åriga Alexandra Ekerow som Årets Kämpe. Priset är en hyllning till en ryttare med funktionsnedsättning. Alexandra Ekerow föddes med ryggmärgsbråck, som tillsammans med en svåra allergier, gör vardagen till en kamp. Idag har hon ridit i 13 år och hästens betydelse kan inte nog understrykas för henne.

Nu är det klart att det blir Viarps Kör- och Ridklubb som anordnar SM för dressyrryttare med funktionsnedsättning den 5-6 augusti 2017.  Viarps samarbete med kommunen och klubbens entusiasm att inkludera alla vägde tungt när Ridsportförbundet skulle besluta om vem som skulle stå för arrangemanget i år.

Annons
 

De senaste åren har Viarps ridklubb gjort stora förbättringar av anläggningen med nytt sekretariat, domartorn, cafeteria, toaletter och inte minst handikappanpassningar. Utvecklingen av anläggningen har varit möjlig genom stöd från Allmänna Arvsfonden, Skåneidrotten, Landskrona stad och de företag som sponsrar verksamheten. Totalt har hittills ungefär 5 miljoner investerats i anläggningen.
– Viarps ridklubb är stadens näst största förening med ungefär 600 medlemmar och intresset för ridning tycks bara bli större i kommunen. Därför känns vår satsning på föreningen helt rätt och det är förstås roligt att Viarps ridklubb får möjlighet att arrangera detta SM, säger Kjell Thoresson, fritidschef i Landskrona stad.

Mästerskapet avgörs över två omgångar. Resultaten från omgång ett och två läggs ihop och den ryttare som uppnått högsta resultat, procentuellt sett, har vunnit. Ponny och häst tävlar i samma klass.
– Det blir en riktigt fin dressyrhelg med många kringklasser, landslaget i para dressyr kommer att vara på plats och förhoppningsvis även en del uppvisningsnummer, säger Mia Malmqvist från tävlingskommittén.

Allmänna Arvsfonden har som krav för den dryga miljon som de gett Viarps Kör- och Ridklubb i bidrag att medlen ska användas till handikappanpassningar. Detta har resulterat i anpassningar som ramp för av- och påstigning utanför och i ridhus, handikapptoalett samt hiss för nå cafeteria och avsutten undervisning. De hårdgjorda ytorna samt handikapparkering i anslutning till ridhusen har Skåneidrotten bidragit till och Landskrona stad har bidragit med 4 miljoner för att kunna utveckla helheten. Just nu pågår byggnation av stall för storhästar som är del två av tre i projektet. I samband med detta görs det mindre stallet också om och handikappanpassas för att även elever med funktionsnedsättning ska kunna delta i ridskolans verksamhet.

Om föreningen
Viarps Kör- och ridklubb är en ideell förening som grundades 1972. Under åren har föreningen stadigt utvecklats och har idag cirka 600 medlemmar. Viarp har en professionell hästhållning med välmeriterad personal och bedriver häst- och ridutbildning av hög kvalitet för alla åldrar och kunskapsnivåer.

Föreningen har cirka 400 elever som rider lektion varje vecka. Därutöver anordnas specialkurser inom dressyr, hoppning, körning, voltige, lägerverksamhet och skräddarsydda kurser.

Förutom ridskolan har föreningen en aktiv tävlingsverksamhet med ett flertal tävlingar från klubbtävlingar upp till regional nivå i både hoppning och dressyr för ponny och häst.

– Anläggningen är belägen i lantlig och rofylld miljö och ridklubben har en härlig gemenskap och positiv atmosfär som genomsyrar hela verksamheten från ridlärare till elever, föräldrar och hästar, avslutar ridskolechef Susanne Johannesson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser