Spirit Of Hven flyttar del av verksamhet till fastlandet

Henric Molin visar upp den nya anläggningen som han själv varit med om att ta fram och designat.

Samtidigt som Spirit Of Hven på onsdagen presenterade den femte i raden av whisky i serien Seven Stars släpptes nyheten att destilleriet flyttar en del av sin verksamhet till Landskrona. Det rör sig om en buteljeringsstation samt lager som det inte finns lokaler för på ön. Flytten innebär att det kommer att skapas nya arbetstillfällen.

Det var en stor samling av whiskyälskare som tog onsdagens 10-båt till Ven för att vara med om ”släppet” av Seven Stars No.5 Alioth på Spirit Of Hven på Backafallsbyn. Whiskyn, som släpps till allmänheten, bland annat på Systembolaget i Landskrona på fredag, är en god lagom rökig dryck, en whisky designad för sanna konnässörer.

Med sedvanlig blandning av fakta och torr humor berättade Henric Molin om den nya ädla drycken innan det provsmakades och lovorden var många. Och det är fullkomligt glasklart att whiskyn från Ven nått ut i vida världen.
– Faktum är att vi redan sålt varenda flaska härifrån. Sammanlagt har 3 167 flaskor fyllts och av dessa går 1880 till systembolaget. En del kommer även att säljas, framför allt i Europa, berättar Henric Molin som är mannen bakom smakerna.

Den stora utvecklingen som Spirit Of Hven haft har inneburit en del växtvärk. En utbyggnad av de nuvarande lokalerna har stött på patrull av grannar men Henric Molin hoppas på en lösning.
Trots detta kommer nu en del av verksamheten att flytta till Landskrona.
– Det rör sig om buteljering och lager, säger Henric Molin samtidigt som han poängterar att produktionen stannar på Ven.
– Det är något som vi inte vill ändra på.

Och för att kunna producera mer har företaget investerat i en helt ny destileringsanläggning, en satsning på 3-4 miljoner kronor.
– Jag har faktiskt designat den själv så att man ska kunna tillverka många olika produkter. Jag jobbar som konsult åt ett företag i Kina och det är de som byggt den.

Var de nya faciliteterna i Landskrona kommer att ligga vill inte Henric Molin avslöja ännu.
– Vi är överens med Landskrona stad men eftersom alla papper inte är påskrivna så avvaktar jag med att säga var vi kommer att hålla hus. Men en flytt blir det och jag hoppas att vi ska kunna vara igång redan till sommaren, säger han.
– Och jag vill passa på att tacka företrädarna från Landskrona stad. De har verkligen ansträngt sig för att vi skulle hitta en lösning. Och så har vi gjort.

Idag jobbar 45 personer på Spirit Of Hven och Backafallsbyn men fler anställningar är att vänta när flytten till Landskrona är klar.
– I inledningsskedet kommer vi att behöva anställa fem eller sex personer. Men det kommer att bli mer längre fram.

Kommunens tillväxt- och näringslivschef Anna Classon var på plats på onsdagen och hon var också nöjd med att Spirit Of Ven stannar inom kommunens gränser.
– Det är oerhört glädjande att vi har kunnat hitta lokaler till Spirit Of Hven. De är mycket viktiga och har varit med att sätta Landskrona på kartan, säger Anna Classon som dock inte provade den nya whiskyn.
– Klockan är ju bara 11 och jag är här på arbetets vägnar, så jag valde att bara lukta, säger hon och ler.
– Dessutom måste jag erkänna att jag inte är någon expert på whisky.

Näringslivschef Anna Classon har kämpat för att Spirit of Hven ska kunna behålla sin verksamhet inom kommunens gränser.
Seven Stars No5 Alioth avtäcktes inför en fullsatt hörsal på Backfallsbyn på Ven.
Både på skämt och allvar spelas det musik för ett antal utvalda whiskyfat.
– På laboratorienivå kan vi se skillnader mot kontrollfaten som inte får någon musik spelad för sig. Sen är det inte så stor skillnad om vi spelar rock, reggae, Vivaldi eller Flickan från Backafall. Det sistnämnda är lite psyco, säger Henric Molin och skrattar.

Till arkivet