Annons

LO-ordförande utlovade höjt barnbidrag

Innan sitt anförande minglade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson runt bland åhörarna.

I går och idag nådde LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldssons jämlikhetsturné Landskrona.
Inför företrädesvis fackmedlemmar och redan frälsta socialdemokrater utlovades höjda barnbidrag, mer kvar i pension och ett Sverige utan vinstjakt i välfärden.

Annons
 

Det var en hemtam LO-ordförande som höll öppet möte på Folkets hus på onsdagskvällen.
– Jag känner igen de flesta av er, inledde Karl-Petter Thorwaldsson och mindes sitt 1 maj-tal i Slottsparken.
– Jag har varit otaliga gånger i Landskrona, berättade han och inte minst sedan hans bror bott på Koppargården.

Människovärdet kom inledningsvis att hamna i fokus.
– Jag inledde denna turnén i Hässleholm i tisdag, dagen efter jordbävningen. Ni vet vad jag talar om. I måndags valdes en SD-ledamot till vice ordförande i fullmäktige med röster från alliansens företrädare. En månad innan valet kallade jag till en presskonferens och varnade för att vi kunde få en blåbrun sörja. Stämningarna i landet var sådana. Då sa de borgerliga partierna att det aldrig kommer att ske. Det är tråkigt att säga att jag fick rätt, sa han och förklarade att det börjar med samarbete ute i en del kommuner, sprider sig till landstingen och sen är ”den yttersta högern en del av det demokratiska underlaget”.

LO-ordförande valde att uppehålla sig kring Sverigedemokraterna.
– Deras grundläggande idé är att inte alla har lika värde. Det är därför de grundades. De tycker att har man en särskild hårfärg, beter man sig på ett särskilt sätt då har man en större värde än andra människor. Det är därför de finns som parti. De slår alltid mot våra grundläggande värderingar om alla människors lika värde, betonade Karl-Petter Thorwaldsson och tvekade inte att stoppa in SD i det borgerliga facket idag.
– När det själv lägger faktiska politiska förslag så är dessa väldigt, väldigt borgerliga. Nu sitter de mitt i knäet på Anna Kindberg Batra.

Angenämare var då problemen med arbetslösheten i landet.
– Byggsektorn, vården med flera har jättestor brist på arbetskraft. Detta kan vi lösa. Vi har faktiskt den högsta sysselsättningsgraden i landet sedan 1992. 82 procent av den vuxna befolkningen har ett jobb att gå till, sa han och menade att med utbildning skulle än fler komma ut och bli självförsörjande.
– Jag älskar de nya problemen, sa han som såg mycket ljust på den svenska arbetsmarknaden.
– Det är så mycket roligare att vara LO-ordförande när det är brist på arbetskraft än på arbete.

– Ett år efter att Sverige tog emot 163 000 flyktingar gjorde finansminister Magdalena Andersson och statens budget ett överskott på 40 miljarder, sa han och underströk att det är bra snurr på hjulen i landet.
–  Nu ska vi bryta utanförskapet genom att ge dom arbete, sa Karl-Petter Thorwaldsson med höjd röst och fick motta applåder.

LO ska nu göra den största utredningen i organisationens moderna historia för att ta fram en ny politik för en ökad jämlikhet i Sverige.
– Det arbetet startar vi nu här i Landskrona ikväll, sa han och berättade att man initialt tittar på gruppen av barn som växer upp i fattigdom.
Vi har aldrig varit rikare än idag. Trots detta finns 200 000 barn som växer upp i fattigdom. Det är för att vi inte sett till så att barnfamiljerna fått lika mycket extra som alla andra grupper. Därför vill vi nu se en rejäl höjning av barnbidraget. Och det vet vi om barnfamiljer, de sparar inte en spänn, så pengarna kommer att komma tillbaka i ökad konsumtion. Vilket skapar ännu mer tillväxt de kommande åren, sa Karl-Petter Thorwaldsson som också tycker att det är hög tid att kompensera landets pensionärer.
Varför ska det vara högre skatt på inkomst av pension än inkomst av arbete? undrade han och ville snarast se att ”orättvisan togs bort”
– Det skulle ge 500 kronor mer i månaden.

Det går knappast en dag utan att vinster i välfärden nu debatteras.
– Vi ska ta bort vinstdriften ur välfärden. Men vi kan ta en förlust i riksdagen.  För om så blir fallet har vi världens bästa valupptakt, ansåg LO-ordföranden och frågan jämfördes med vad ATP-frågan en gång betytt för arbetarrörelsen.

Under förmiddagen idag har Karl-Petter Thorwaldsson gjort besök på byggarbetsplatser samt träffat elever på Albins Folkhögskola i Landskrona.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser